بیشتر بخوانید

صفحه اصلی > بازارهای مالی : اپ‌چین‌ (Appchains) یا بلاکچین مخصوص برنامه چیست؟
اپ چین (Appchains) یا بلاکچین مخصوص برنامه چیست؟

اپ‌چین‌ (Appchains) یا بلاکچین مخصوص برنامه چیست؟

نکات کلیدی

  • اپ‌چین ها، بلاک چین های تخصصی هستند که برای پاسخگویی به نیازهای برنامه های کاربردی طراحی شده اند.
  • اپ چین ها می‌توانند مقیاس‌پذیری را از طریق تخصیص منابع خاص برنامه افزایش دهند و از طریق معماری ماژولار انعطاف‌پذیری بیشتری ارائه دهند.
  • برخی از نمونه‌های اپ‌چین عبارت اند از پاراچین‌های پولکادات، زیرشبکه‌های آوالانچ و کازماس زون.

اپ‌چین‌ها به‌عنوان بلاکچین‌ هایی پدید آمدند که برای برآوردن نیازهای برنامه‌های کاربردی طراحی شده‌اند. در این مقاله به بررسی چیستی اپ‌چین‌ها می‌پردازیم، برخی از مزایای آن‌ها را بررسی می‌کنیم، آن‌ها را با بلاک چین‌های لایه 1 مقایسه می‌کنیم و به چند نمونه از اپ‌چین نگاهی می‌اندازیم.

Appchains چیست؟

اپ چین ها، بلاک چین های تخصصی هستند که برای یک عملکرد خاص طراحی شده اند. برخلاف بلاک چین‌های همه‌منظوره که کاربردهای متنوعی را ارائه می‌کنند، اپ‌چین‌ها بر روی برنامه‌های جداگانه متمرکز هستند. این رویکرد امکان پردازش تراکنش، کارمزدها، قابلیت‌های قرارداد هوشمند و بسیاری از عوامل دیگر را فراهم می‌کند که متناسب با نیازهای برنامه‌های کاربردی خاص است.

Appchains چگونه کار می کنند؟

اپ‌چین‌ها بر اساس اصول اصلی فناوری بلاک‌چین عمل می‌کنند، اما با تغییراتی که آنها را متناسب با نیازهای برنامه‌های کاربردی خاص می‌سازد. هر اپ‌چین‌ منابع خود را به یک کار خاص اختصاص می دهد و اطمینان حاصل می کند که آنها برای برنامه های غیر مرتبط خرج نمی شوند.

در این رابطه بخوانید‌ : حد ضرر (Stop-Loss) در معاملات ارز دیجیتال چیست؟

اپ‌چین‌ها می‌توانند مکانیسم‌های اجماع مختلفی مانند Proof of Work (PoW) یا Proof of Stake (PoS) را اجرا کنند که برای کاربردهای فردی مناسب‌تر هستند. به عنوان مثال، ممکن است یک اپ‌چین‌ برنامه مالی از مکانیزم اجماع متفاوتی نسبت به مکانیزم طراحی شده برای مدیریت زنجیره تامین استفاده کند.

علاوه بر این، قراردادهای هوشمندِ بر روی اپ‌چین‌ها می توانند به طور خاص برای برآورده کردن خواسته های برنامه های کاربردی طراحی شوند. این امر، شرایط را برای منطق قرارداد پیچیده تری فراهم می کند که می تواند عملکرد و کارایی برنامه های کاربردی را افزایش دهد.

به طور معمول، معماری اپ‌چین‌های تمام عیار از پنج لایه تشکیل شده است:

۱. لایه شبکه: این لایه عملکردهای شبکه همتا به همتا را مدیریت می کند. گره‌های درون بلاک چین را قادر می‌سازد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، داده‌ها را مبادله کنند و در فرآیندهای اعتبارسنجی تراکنش شرکت کنند.

۲. لایه کاربردی: این لایه میزبان برنامه هایی است که روی بلاک چین اجرا می شوند. این لایه،‌ رابط‌هایی را ارائه می‌دهد که توسعه‌دهندگان می‌توانند از آن برای ساخت، استقرار و نظارت بر عملیات برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps) استفاده کنند.

۳. لایه داده: لایه داده مسئول سازماندهی و ذخیره سازی اطلاعات بلاک چین است. این امر شامل حفظ وضعیت بلاک چین، ثبت جزئیات تراکنش و مدیریت داده های قرارداد هوشمند است.

۴. لایه اجماع: این لایه، الگوریتم اجماع اپ‌چین‌ را پیاده سازی می کند. این لایه می تواند الگوریتم های اجماع مختلفی مانند اثبات کار یا اثبات سهام را در خود جای دهد.

۵. لایه قرارداد هوشمند: این لایه اتوماسیون، تأیید و اجرای قراردادهای هوشمند را تسهیل می کند.

مزایا

مقیاس پذیری

اپ چین‌ها منابعی برای تمرکز روی یک کار یا عملکرد خاص اختصاص می دهند. این تخصص می تواند منجر به توان عملیاتی بالاتر و کاهش تاخیر برای برنامه های کاربردی شود. این امر به رفع چالش های مقیاس پذیری بلاک چین های همه منظوره کمک می کند.

معماری ماژولار

اپ‌چین‌ها با معماری ماژولارشان مشخص می‌شوند و آنها را از بلاک‌چین‌های همه‌منظوره که معمولاً طراحی یکپارچه دارند متمایز می‌کند. ساختار ماژولار به توسعه‌دهندگان این امکان را می‌دهد که عملکردهای بلاک چین را مطابق با نیازهای خاص DAppها شخصی سازی کنند.

قابلیت همکاری

اپ چین ها برای پشتیبانی از قابلیت همکاری و تسهیل ارتباط بین DApp های مختلف طراحی شده اند. این امر به کاربران یک برنامه اجازه می دهد تا به راحتی به مزایای سایر برنامه ها دسترسی داشته باشند.

همچنین بخوانید : صرافی غیرمتمرکز Vela Exchange چیست؟

مقایسه اپ‌چین‌ ها با بلایه ۱ بلاکچین

معماری

معماری اپ‌چین‌ها قابل انطباق است و می‌تواند با لایه‌های مختلف بلاک چین هماهنگ شود و به آن‌ها اجازه می‌دهد یا بر روی شبکه‌های موجود ساخته شوند یا به طور مستقل عمل کنند. در مقابل، بلاک‌چین‌های لایه 1 دارای ساختاری یکنواخت با مجموعه‌ای از قوانین تعریف‌شده هستند که مشارکت‌کنندگان شبکه باید از آن پیروی کنند و توانایی آن‌ها را برای تطبیق با نیازهای خاص DApp‌ها محدود می‌کند.

الگوریتم اجماع

اپ چین ها می‌توانند مکانیسم‌های اجماعی را اجرا کنند که برای موارد استفاده خاص آنها مناسب‌تر است. نوع مکانیسم، می‌تواند بسته به لایه زیرینی که بر روی آن ساخته شده‌اند یا اینکه به طور مستقل عمل می‌کنند متفاوت باشد. برعکس، بلاک‌چین‌های لایه 1 معمولاً به مدل‌های اجماع ذاتی خود، مانند PoW یا PoS متصل هستند، که ممکن است با برنامه‌های خاص سازگار نباشند، اما یک روش پایدار و یکنواخت برای رسیدن به اجماع ارائه می‌دهند.

مقیاس پذیری

اپ‌چین‌ها برای اولویت‌بندی مقیاس‌پذیری در چارچوب برنامه‌های کاربردی طراحی شده‌اند که می‌تواند منجر به توان عملیاتی بالا و تأخیر کم شود. در مقابل، بلاک‌چین‌های لایه 1 اغلب با مشکلات مقیاس‌پذیری مواجه هستند، زیرا کاربردهای متنوعی را در خود جای می‌دهند.

مقایسه اپ‌چین ها با ساید‌چین ها

اگرچه هم اپ چین ها و هم سایدچین ها با زنجیره اصلی ارتباط برقرار می کنند، اما سایدچین ها برای انجام کارهای مختلف طراحی شده اند. بنابراین، برخلاف اپ‌چین ها، سایدچین ها اهداف متعددی را دنبال می‌کنند و برای یک برنامه خاص طراحی نشده‌اند.

برخی از اپ‌چین ها

پاراچین پولکادات

پاراچین های پولکادات، بلاک چین های جداگانه ای هستند که به صورت موازی در اکوسیستم پولکادات اجرا می شوند. آنها به زنجیره رله پولکادات متصل هستند و از امنیت آن بهره می برند. پاراچین‌ها مشابه اپ‌چین‌ها هستند، زیرا می‌توانند توکنومیک، مدل‌های حاکمیتی و عملکرد خاص خود را داشته باشند و آنها را با نیازهای خاص برنامه‌های کاربردی تطبیق دهند.

زیرشبکه های آوالانچ

زیرشبکه های آوالانچ، نشان دهنده بلاک چین های مجزای ایجاد شده در شبکه آوالانچ هستند. آنها توسعه بلاک چین های خاص برنامه را امکان پذیر می کنند، با هر زیرشبکه‌ای که توسط مجموعه‌ای از نود های منحصر به فرد خود پشتیبانی می شود که در مورد وضعیت مجموعه ای از بلاک چین ها توافق دارند.

کازماس زون

کازماس زون به‌عنوان بلاکچین های مستقل مرتبط با Cosmos Hub عمل می‌کنند و به عنوان معادل اپ‌چین های درون اکوسیستم کازماس عمل می‌کنند. آنها از پروتکل ارتباطات بین بلاک چینی (IBC) برای انتقال داده ها در سراسر شبکه استفاده می کنند.

کلام آخر

اپ‌چین‌ ها، بلاک‌چین‌هایی هستند که برای پاسخگویی به نیازهای خاص برنامه‌های کاربردی طراحی شده‌اند و مقیاس‌پذیری و انعطاف‌پذیری بیشتری را در مقایسه با بلاک‌چین‌های همه منظوره ارائه می‌کنند. آنها قابل تنظیم هستند و به توسعه دهندگان این امکان را می دهند تا پارامترهای خاصی را که متناسب با برنامه هایشان است انتخاب کنند. به این ترتیب، اپ‌چین‌ ها می‌توانند به افزایش عملکرد و کارآیی برنامه‌های کاربردی و در عین حال کاهش بار روی زنجیره‌های همه‌منظوره کمک کنند.

ترجمه شده توسط مجله خبری نیپوتو

منبع