بیشتر بخوانید

صفحه اصلی > سبک زندگی : روابط اجتماعی چیست و چه اهمیتی دارد؟

روابط اجتماعی چیست و چه اهمیتی دارد؟


رابطه یا تعامل اجتماعی شامل هرگونه رابطه‌ای میان دو یا چند نفر است. روابط اجتماعی حاصل‌شده از عوامل فردی، اساس ساختار اجتماعی را تشکیل داده و یک موضوع مهم برای تحلیل توسط دانشمندان علوم اجتماعی هستند. بررسی‌های بنیادی در مورد ماهیت روابط اجتماعی را می‌توان در آثار جامعه‌شناسانی چون ماکس وبر در نظریه او در مورد رفتار اجتماعی مشاهده کرد.

امروزه سازمان بهداشت جهانی روابط اجتماعی را به‌عنوان یک عامل تعیین‌کننده مهم برای سلامت در زندگی افراد می‌داند. بااین‌حال همچنان تردیدهایی در مورد صحت این ادعا وجود دارد؛ زیرا تحلیل اثرات روابط انسانی بر سلامت ما نیازمند مجموعه بزرگ و کاملی از داده‌ها است و اغلب اوقات تکنیک‌های محاسباتی نتیجه‌گیری را برای ما دشوار می‌کنند.

اهمیت روابط اجتماعی در چیست؟

کیفیت روابط ما به‌طور تنگاتنگی با حس سلامت ما در ارتباط است. مطالعات متعددی نشان داده است که ما به هنگام داشتن روابط اجتماعی قوی‌تر، شادتر خواهیم بود. هرچه بیشتر در روابط  خود دچار مشکل شوید، بیشتر دچار حس ناراحتی شده و بیشتر با خطر انفصال روابط روبرو خواهیم شد. بر اساس یک تحقیق، ۷۰ درصد از شادی‌های ما از کیفیت روابط اجتماعی ما حاصل می‌شوند.

وقتی‌که به این موضوع فکر می‌کنیم، آن را عاقلانه می‌یابیم. ما ذاتا موجوداتی اجتماعی هستیم. در طول میلیون‌ها سال تکامل، انسان‌ها به موجوداتی وابسته به گروه‌های مشارکتی تبدیل شده‌اند. ما برای زنده بودن به دیگران نیاز داریم. به این موضوع از منظری دیگر نگاه کنیم؛ ما در زندگی چه زمانی خیلی خوشحال هستیم؟ احتمالا بیشترین خوشحالی ما زمانی است که با دوستان نزدیک یا خانواده هستیم. شما به‌ندرت می‌توانید فردی را بیابید که از داشتن روابط نزدیک ناراحت باشد. از طرفی دیگر، شما نمی‌توانید فردی را بیابید که به خاطر نداشتن روابط اجتماعی با دوستان و خانواده خوشحال باشد.

روابط اجتماعی به معنی «رابطه‌ای میان موجودات زنده» است. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد، افرادی که سطح رضایت بالاتری از زندگی خود دارند، سطح قوی‌تری نیز در روابط فردی دارند. بزرگ‌سالانی که اجتماعی‌تر هستند، سالم‌تر بوده و بهتر با فشارهای زندگی کنار می‌آیند. آن‌ها در مقایسه با افراد تنهاتر، عمر بیشتری می‌کنند.

انواع روابط اجتماعی

روابط اجتماعی چند وجهی است و طیف متنوعی از ارتباطات را در بر می گیرد که به طور قابل توجهی بر زندگی ما تأثیر می گذارد. درک این روابط برای ایجاد یک سیستم حمایتی اجتماعی قوی بسیار مهم است. انواع روابط اجتماعی از این قرارند:

روابط خانوادگی
پیوندهای خانوادگی پایه و اساس ارتباطات اجتماعی است. این روابط شامل والدین، خواهر و برادر، پدربزرگ و مادربزرگ و اعضای خانواده است. آنها اغلب سنگ بنای حمایت عاطفی را تشکیل می دهند و احساس تعلق و هویت شما را می‌سازند.

دوستی
دوستی ها روابط داوطلبانه ای هستند که مبتنی بر محبت متقابل، اعتماد و علایق مشترک بنا شده‌اند. دوستان نقشی حیاتی در زندگی ما ایفا می‌کنند، همراهی، تفاهم و شانه‌ای برای تکیه کردن در هر دو مواقع شاد و چالش برانگیز.

روابط عاشقانه
روابط عاشقانه شامل صمیمیت عاطفی و جنسی بین دو شریک است. این ارتباط می تواند باعث تشکیل روابط عاطفی عمیق، عشق و حمایتی هم بشود. این نوع رابطه برای پیشرفت، به همدلی و سازش نیاز دارد.

روابط حرفه‌ای
روابط حرفه ای در محیط کار و محیط های حرفه ای شکل می گیرد. همکاران، مدیران و مربیان این دسته را تشکیل می دهند. شبکه‌سازی در حلقه‌های حرفه‌ای می‌تواند به فرصت‌های شغلی، مربیگری و پروژه‌های مشترک منجر شود.

روابط آنلاین
در عصر دیجیتال، روابط آنلاین به طور فزاینده ای مهم و البته فراگیر شده‌اند. این نوع ارتباط از طریق رسانه‌های اجتماعی، انجمن‌های گفتگو و جوامع مجازی برقرار می‌شود. در حالی که حضور فیزیکی در این نوع رابطه وجود ندارد، اما می‌تواند حمایت عاطفی و احساس تعلق را بهمراه داشته باشد.

آشنایی
آشنایی ها روابط گاه به گاه هستند که از طریق تعاملات اجتماعی، رویدادهای اجتماعی یا فعالیت های مشترک شکل می گیرند. در حالی که این ارتباطات ممکن است عمیقاً عاطفی نباشند، درگیری اجتماعی و احساس اجتماعی متقابل ایجاد می کنند.

هر نوع از روابط اجتماعی به طور منحصر به فردی به رفاه اجتماعی ما کمک می کند و زندگی ما را به طرق مختلف غنی می‌سازد. پرورش این روابط و درک پویایی آنها برای ایجاد یک شبکه اجتماعی قوی و حمایتگر در اطراف شما ضروری است.

تاثیر روابط اجتماعی بر سلامت‌

به‌ طور کلی پیوندهای اجتماعی به سه روش بر سلامت ما تأثیر می‌گذارند:

  • رفتاری: مطالعات گوناگون نشان می‌دهند که پیوندهای اجتماعی بر داشتن رفتار سالم اثرگذار هستند. برای مثال، مشارکت‌های فراوان‌تر در روابط اجتماعی رسمی (نظیر سازمان‌های مذهبی) و غیررسمی (نظیر دیدار با دوستان) با رفتارهای سالم مثبت در پیوند است.
  • مکانیسم‌های روانی نظیر سخنرانی‌های حمایت اجتماعی؛ برای مثال حسی که فردی به آن علاقه نشان داده، توجه و گوش می‌کند. صدها مطالعه نشان داده است که مزایای حمایت اجتماعی بر سلامت ذهنی و فیزیکی اثر دارد. این مزایا باعث کاهش استرس شده و حسی از زندگی هدفمند را در فرد تقویت می‌کند.
  • فیزیولوژیکی: پیوندهای اجتماعیِ حمایتی، اثرات بیولوژیکی نظیر کاهش فشان خون، ضربان قلب و ترشح هورمون‌های استرس‌زا در پی دارند. تعاملات اجتماعی حمایتی با دیگران بر عملکرد سیستم ایمنی بدن، غدد داخلی و دستگاه قلبی عروقی اثر گذاشته و آسیب‌های جسمی را کاهش می‌دهد.

این یک تعامل برد برد است. فرقی نمی‌کند که با عزیزان خود صحبت کنید یا به حرف آن‌ها گوش بسپارید؛ بودن در کنار فردی بسیار عالی است. پس به دوستان و اعضای خانواده نزدیک شده و از حداکثر مزایای روابط اجتماعی بهره‌مند شوید. نظر شما چیست؟ شما درباره روابط اجتماعی چه دیدگاه یا چه تجربیاتی دارید؟ لطفا نظرات خودتان را با ما و خوانندگان دیگر به اشتراک بگذارید.



منبع