خرما میوهی درخت خرما است که در بسیاری از مناطق گرمسیری جهان می روید. خرما در سال های اخیر بسیار محبوب شده است. خواص خرما در میان بسیاری از پزشکان و محققان جهان به اثبات رسیده بنابراین توصیه می شود که جهت داشتن تغذیه سالم در سبد غذایی خانوار گنجانده شود.
تقریباً تمام خرماهایی که در کشورهای غربی به فروش می رسد، خشک هستند.
بر اساس ظاهر خرما میتوان تشخیص داد که آیا خرما خشک شده است یا خیر. پوست چروک نشان دهنده خشکی آنها است، در حالی که پوست صاف نشان دهنده شادابی است.
این مطلب هم جالبه: چینی ها برنج رو چطوری میخورن که چاق نمیشن؟
بسته به تنوع، خرمای تازه از نظر اندازه و رنگ نسبتاً کوچک از قرمز روشن تا زرد روشن است. خرمای سیاه تازه و خرمای خشک پرمصرف ترین انواع خرما هستند.
خرما میوهای جویدنی با طعمی شیرین است. به علاوه انواع خرماها دارای برخی از مواد مغذی مهم هستند و دارای مزایا و کاربردهای مختلفی هستند.
در این مقاله 8 خواص خرما و نحوه گنجاندن آن در رژیم غذایی مورد بحث قرار خواهد گرفت.
1. بسیار مغذی
خرما مشخصات تغذیه ای عالی دارد. از آنجایی که آنها خشک شده اند، محتوای کالری آنها بیشتر از اکثر میوه های تازه است. محتوای کالری خرما مشابه سایر میوه های خشک مانند کشمش و انجیر است.
بیشتر کالری موجود در خرما از کربوهیدرات ها تامین می شود. این میوه دارای مقدار کمی پروتئین نیز هست. خرما با وجود کالری که دارد، علاوه بر مقدار قابل توجهی فیبر، حاوی برخی ویتامین ها و مواد معدنی مهم است.
یک وعده (100 گرم) مواد مغذی زیر را فراهم می کند:
کالری: 277
کربوهیدرات: 75 گرم
فیبر: 7 گرم
پروتئین: 2 گرم
پتاسیم: 20 درصد
منیزیم : 14 درصد
مس: 18 درصد
منگنز: 15 درصد
آهن: 5 درصد
ویتامینB6: 7 درصد
یکی دیگر از خواص خرما آنتی اکسیدان بودن آن است. در نتیجه در پیشگیری از بسیاری بیماری ها نظیر انواع سرطان ها موثر است.خرما علاوه بر فیبر و آنتی اکسیدان حاوی چندین ویتامین و مواد معدنی است. با این حال، از آنجایی که میوه ای خشک، میباشد کالری بالایی دارد.
این مطلب هم جالبه: با این دمنوش ها شاهد معجزه در کاهش استرس و آرامش اعصاب خودت باش
2. سرشار از فیبر
دریافت فیبر کافی برای سلامت کلی شما مهم است.
تقریباً با مصرف 7 گرم فیبر و گنجاندن خرما در رژیم غذایی سلامت خود را در دراز مدت تامین می کنید.
فیبر می تواند با جلوگیری از یبوست به سلامت دستگاه گوارش شما کمک کند. با تشکیل مدفوع باعث حرکات منظم روده می شود.
در یک مطالعه، 21 نفر که 7 خرما در روز به مدت 21 روز مصرف کردند، در مقایسه با زمانی که خرما نمیخوردند، افزایش قابل توجهی در حرکات روده داشتند.
علاوه بر این، فیبر موجود در خرما ممکن است برای کنترل قند خون مفید باشد. فیبر هضم را کند می کند و ممکن است به جلوگیری از افزایش بیش از حد قند خون بعد از خوردن غذا کمک کند.
به همین دلیل، خرما دارای شاخص گلیسمی (GI) پایینی است که میزان سریع افزایش قند خون شما پس از خوردن یک غذای خاص را اندازه گیری می کند.از دیگر خواص خرما میزان فیبر بالای آن است که برای جلوگیری از یبوست و کنترل قند خون مفید باشد.
آنتی اکسیدان ها از سلول های شما در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کنند، این رادیکال ها مولکول های ناپایداری هستند که ممکن است باعث واکنش های مضر در بدن شما شده و منجر به بیماری شوند.
3. سرشار از آنتی اکسیدان
در مقایسه با انواع مشابه میوهها مانند انجیر و آلو خشک، خرما دارای بالاترین میزان آنتی اکسیدان است.
در اینجا یک مرور کلی از سه آنتی اکسیدان قوی در خرما آورده شده است:
فلاونوئیدها: فلاونوئیدها آنتی اکسیدان های قدرتمندی هستند که ممکن است به کاهش التهاب کمک کنند و پتانسیل آنها برای کاهش خطر دیابت، بیماری آلزایمر و انواع خاصی از سرطان مورد مطالعه قرار گرفته است.
کاروتنوئیدها: ثابت شده است که کاروتنوئیدها سلامت قلب را تقویت می کنند و همچنین ممکن است خطر اختلالات مربوط به چشم مانند دژنراسیون ماکولا را کاهش دهند.
اسید فنولیک: اسید فنولیک که به دلیل خواص ضد التهابی خود شناخته شده است ممکن است به کاهش خطر سرطان و بیماری قلبی کمک کند.
خلاصه خواص خرما به دلیل وجود انواع مختلفی از آنتی اکسیدان ها ممکن است به پیشگیری از ابتلا به برخی بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی، سرطان، آلزایمر و دیابت کمک کند.
4. افزایش سلامت مغز
خوردن خرما ممکن است به بهبود عملکرد مغز کمک کند .
مطالعات آزمایشگاهی نشان داده اند که خرما برای کاهش نشانگرهای التهابی در مغز مفید است.
علاوه بر این، مطالعات حیوانی نشان داده است که خرما برای کاهش فعالیت پروتئین های آمیلوئید بتا، که می تواند پلاک هایی در مغز ایجاد کند، مفید باشد.
هنگامی که پلاک ها در مغز جمع می شوند، ممکن است ارتباط بین سلول های مغزی را مختل کنند، که در نهایت می تواند منجر به مرگ سلول های مغز و بیماری آلزایمر شود.
یک مطالعه حیوانی نشان داد که موشهایی که با غذای مخلوط با خرما تغذیه میشدند، در مقایسه با موشهایی که خرما را نمیخوردند، حافظه و توانایی یادگیری و همچنین رفتارهای مرتبط با اضطراب کمتری داشتند.
خلاصه خواص خرما ممکن است برای کاهش التهاب و جلوگیری از تشکیل پلاک در مغز مفید باشد که برای پیشگیری از بیماری آلزایمر مهم است.
5. داشتن زایمان طبیعی
خرما به دلیل پتانسیل آن برای ترویج و تسهیل زایمان دیررس در زنان باردار مورد مطالعه قرار گرفته است.
خوردن این میوه ها در هفته های آخر بارداری ممکن است باعث گشاد شدن دهانه رحم شود و نیاز به زایمان القایی را کاهش دهد. همچنین ممکن است برای کاهش زمان زایمان مفید باشند.
در یک مطالعه برای بررسی خواص خرما، 69 زن که 6 عدد خرما در روز را به مدت 4 هفته قبل از موعد مقرر مصرف می کردند، 20 درصد بیشتر از کسانی که خرما را نمی خوردند، به طور طبیعی زایمان می کردند و مدت زمان قابل توجهی کمتری زایمان می کردند.
مطالعه سوم نتایج مشابهی را در 91 زن باردار که از هفته 37 بارداری روزانه 70 تا 76 گرم خرما مصرف می کردند، نشان داد. آنها به طور متوسط 4 ساعت کمتر از کسانی که خرما نمیخوردند، زایمان فعال داشتند.
اگرچه به نظر می رسد خوردن خرما به تقویت زایمان و کاهش مدت زایمان کمک می کند، تحقیقات بیشتری برای تایید این اثرات مورد نیاز است.
نقش خرما در بارداری احتمالاً به دلیل ترکیباتی است که به گیرنده های اکسی توسین متصل می شوند و به نظر می رسد اثرات اکسی توسین را در بدن تقلید می کنند. اکسی توسین هورمونی است که باعث انقباضات زایمان در هنگام زایمان می شود.علاوه بر این، خرما حاوی تانن است،تانن ها ترکیباتی هستند که به تسهیل انقباضات کمک می کنند. انواع خرماها همچنین منبع خوبی از قند و کالری طبیعی هستند که برای حفظ سطح انرژی در طول زایمان ضروری هستند.
خلاصه اگر خرما در چند هفته آخر بارداری مصرف شود ممکن است زایمان طبیعی را برای زنان باردار تسهیل کند.
خرما منبع فروکتوز است که نوعی قند طبیعی است که در میوه ها یافت می شود.
به همین دلیل خرما بسیار شیرین است و همچنین طعم لطیفی شبیه کارامل دارد. خرمابه دلیل مواد مغذی، فیبر و آنتی اکسیدان هایی که در اختیار دارد، جایگزینی عالی برای شکر سفید در دستور العمل ها هستند.
بهترین راه برای جایگزینی خرما به جای شکر سفید، درست کردن خمیر خرما است، این خمیر از مخلوط کردن خرما با آب در مخلوط کن درست می شود. یک قانون کلی این است که شکر را با خمیر خرما با نسبت 1:1 جایگزین کنید.
به عنوان مثال، اگر در دستور غذا به 1 فنجان شکر نیاز دارید، آن را با 1 فنجان خمیر خرما جایگزین کنید.
توجه به این نکته ضروری است که اگرچه خرما سرشار از فیبر و مواد مغذی است، اما همچنان کالری نسبتاً بالایی دارد و بهتر است در مصرف آن حد اعتدال رعایت شود.
این مطلب هم جالبه: ۹ درمان خانگی لرزش دست در طب سنتی که باید بدانید
خلاصه خرما به دلیل طعم شیرین، مواد مغذی، فیبر و آنتی اکسیدانها، جایگزین سالمی برای شکر سفید در دستور العملها است.
7. موارد بیشتری از خواص خرما:
ادعا شده است که خرما دارای چند فواید سلامتی دیگر است که هنوز به طور گسترده مورد مطالعه قرار نگرفته است.
- سلامت استخوان ها: خرما حاوی مواد معدنی متعددی از جمله فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم است. بنابراین برای جلوگیری از بیماریهای مرتبط با استخوان مانند پوکی استخوان مورد مطالعه قرار گرفته است.
- کنترل قند خون: خرما به دلیل داشتن شاخص گلیسمی پایین، فیبر و آنتی اکسیدانهایش، میتواند به تنظیم قند خون کمک کند. بنابراین، خوردن آن ممکن است برای مدیریت دیابت مفید باشد.
اگرچه این فواید بالقوه برای سلامتی امیدوارکننده هستند، اما قبل از نتیجه گیری به مطالعات انسانی بیشتری نیاز است.
خلاصه ادعا شده است که خرما به سلامت استخوان ها و کنترل قند خون کمک می کند، اما این اثرات به اندازه کافی مورد مطالعه قرار نگرفته است.
8. اضافه کردن خرما به رژیم غذایی
خرما فوق العاده همه کاره است و می تواند به یک میان وعده خوشمزه تبدیل شود. خرما اغلب با مواد غذایی دیگر مانند بادام، کره، آجیل یا پنیر جفت می شود.
این میوه همچنین بسیار چسبنده است، که باعث می شود به عنوان ماده میانی در محصولات پخته شده مانند کلوچه ها و شیرینی ها استفاده شود. همچنین میتوانید خرما را با مغزها و دانهها ترکیب کنید تا تنقلات سالم درست کنید.
توجه به این نکته ضروری است که خرما کالری بالایی دارد و طعم شیرین آن باعث سهولت در خوردن آن می شود. به همین دلیل بهتر است در حد اعتدال مصرف شود.
خلاصه روش های مختلفی برای خوردن خرما وجود دارد.خرما معمولاً به تنهایی و به صورت ساده خورده می شود اما می توان آن را در سایر غذاهای محبوب نیز گنجاند.
منبع : مجله گفتنی