بیشتر بخوانید

صفحه اصلی > بازارهای مالی : پی‌پال چیست و چگونه کار می‌کند؟
پی‌پال چیست و چگونه کار می‌کند؟

پی‌پال چیست و چگونه کار می‌کند؟


پی‌پال (PayPal) یک پلتفرم پرداخت دیجیتال است که امکان انتقال وجه الکترونیکی بین اشخاص و سازمان‌ها را با استفاده از اینترنت و گوشی همراه فراهم می‌کند. کاربران پی‌پال با ایجاد یک حساب کاربری و اتصال آن به حساب‌های بانکی یا کارت‌های اعتباری خود، قادر خواهند بود به راحتی، با سرعت بالا و امنیت کامل، عملیات مالی اعم از دریافت و پرداخت وجه را به صورت آنلاین انجام دهند. پی‌پال با بهره‌گیری از آخرین فناوری‌های رمزنگاری و امنیتی، یکی از پرطرفدارترین سرویس‌های پرداخت الکترونیک در سطح جهان به‌شمار می‌رود.

پی‌پال به عنوان یک واسطه، سرویسی ارائه می‌دهد که کاربران بتوانند پس از احراز هویت و تأیید سرمایه، به راحتی وارد مبادلات مالی شوند و مبالغی را به صورت آنلاین یا حضوری در فروشگاه‌ها، با استفاده از پی‌پال  پرداخت یا دریافت نمایند. میلیون‌ها خرده‌فروش و عمده‌فروش در سراسر دنیا، چه در فضای مجازی و چه در دنیای واقعی، پذیرای پرداخت‌های PayPal هستند و از خدمات پرداخت الکترونیک آن استفاده می‌کنند.

علاوه بر این، پی‌پال کارت‌های اعتباری و دبیت کارت (debit card) با نام تجاری خود را نیز برای مشتریان صادر می‌کند.

  • پی‌پال یک پلتفرم پرداخت آنلاین است که فرآیند پرداخت و انتقال وجه میان اشخاص و شرکت‌ها از طریق بستر اینترنت را به آسانی فراهم کرده است.
  • پی‌پال در ابتدا یکی از شرکت‌های زیرمجموعه eBay به شمار می‌رفت، اما از سال ۲۰۱۵ به یک شرکت مستقل تبدیل گردید. 
  • علاوه بر پرداخت‌های آنلاین، پی‌پال محصولات و خدمات متنوعی همچون درگاه‌های پرداخت الکترونیکی، کارت‌های اعتباری و دبیت کارت و دستگاه‌های کارت خوان را برای استفاده مشتریان عرضه می‌نماید.
  • پی‌پال با بهرمندی از سیستم‌های امنیتی پیشرفته، به عنوان یک روش بسیار امن و مطمئن برای انتقال پول الکترونیکی و پرداخت‌های آنلاین شناخته می‌شود.

پی‌پال به عنوان یک شرکت فناوری مالی، خدمات متنوعی را به مشتریان و فروشندگان از جمله تجار و کسب و کارهای گوناگون ارائه می‌دهد. کسب‌وکارها و صاحبان مشاغل می‌توانند با بهره‌گیری از دستگاه‌های کارت خوان و درگاه‌های پرداخت اینترنتی پی‌پال، پرداخت‌های الکترونیکی مشتریان را وصول نمایند و یا Paypal را به عنوان یک گزینه پرداخت در وب سایت‌های خود فعال نمایند.

از سوی دیگر، مشتریان می‌توانند به‌راحتی وجوه را منتقل نمایند و صورتحساب‌های خود را پرداخت کنند. همچنین صرف نظر از اینکه گیرنده وجه حساب پی‌پال داشته باشد یا نه، می‌توان وجه را از طریق آدرس ایمیل و شماره تلفن به حساب‌ بانکی فرد انتقال داد.

پی‌پال فرآیندی امن برای ثبت‌نام کاربران و ایجاد حساب‌های پرداخت الکترونیکی فراهم کرده است. کاربران برای افتتاح حساب باید اطلاعات هویتی نظیر آدرس ایمیل و ابزارهای پرداخت اعم از کارت اعتباری، دبیت کارت و یا حساب بانکی را ارائه دهند و پی‌پال پس از تأیید اطلاعات و احراز هویت، امکان استفاده از حساب و انجام تراکنش‌های مالی را فراهم می‌آورد.

همچنین فروشندگان و مشتریان آنلاین نیز می‌توانند با انتخاب گزینه پی‌پال به عنوان سرویس پرداخت الکترونیکی و خرید آنلاین، تراکنش‌های خرید خود را به سرعت و با امنیت کامل انجام دهند و وجوه پرداختی یا دریافتی را بلافاصله در حساب بانکی خود برداشت یا واریز نمایند.

پی‌پال با بهره‌مندی از جدیدترین فناوری‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری، مجموعه کاملی از محصولات و خدمات نوین مالی و بانکی را برای کمک به بهبود عملکرد و بهره‌وری کسب‌وکارها عرضه کرده است. این خدمات شامل درگاه‌های پرداخت برای تراکنش‌های آنلاین و حضوری، مدیریت کسب‌وکار و خدمات اعتباری و مالی را در اختیار صاحبان کسب‌وکار قرار می‌دهد.

 همچنین پی‌پال با فراهم کردن ابزارهایی برای انتقال امن وجوه بدون نیاز به افشای اطلاعات حساب‌های بانکی و کارت‌های اعتباری، حریم خصوصی مشتریان را تضمین نموده و سرعت و سهولت تراکنش‌های آنلاین را افزایش می‌دهد.

بخش عمده‌ای از درآمد پی‌پال، از طریق کارمزدهای دریافتی از فروشندگان و خدمات ارائه شده به کسب‌وکارها تأمین می‌گردد، نه از مشتریانی که از طریق پی‌پال اقدام به خرید آنلاین و پرداخت می‌نمایند.

در مقابل، استفاده از خدمات پی‌پال برای اشخاص در برخی موارد رایگان و بدون کارمزد است؛ از جمله زمانی‌که از موجودی حساب پی‌پال یا حساب بانکی متصل‌شده برای انتقال وجه به ارز داخلی و اصلی استفاده شود یا وجهی به حساب دوستان و آشنایان منتقل گردد.

در مواردی که برای انجام تراکنش از موجودی PayPal یا حساب بانکی متصل استفاده می‌شود و پرداخت با ارز اصلی صورت می‌گیرد، استفاده از PayPal شامل هیچ گونه هزینه و کارمزدی نمی‌شود. همچنین انتقال وجه به حساب بانکی و از حساب بانکی به پی‌پال مشمول کارمزد و هزینه نمی‌شود.

با این حال، سایر معاملات و خدمات به شرح زیر مشمول پرداخت کارمزد می‌شود:

  • برای بیشتر تراکنش‌هایی که با تبدیل ارز  انجام می‌شود، کارمزد تبدیل ارز ۴ درصدی اعمال می‌گردد.
  • در تراکنش‌های انجام شده از طریق پی‌پال که از کارت اعتباری متصل به حساب پی‌پال استفاده می‌شود، مشمول کارمزد ۲.۹ درصدی به علاوه کارمزد ثابتی است که بسته به کشور متفاوت است. این مبلغ در آمریکا ۰.۳ سنت است. نکته حائز اهمیت این است که مطمئن شوید حساب پی‌پال شما به طور پیش‌فرض به حساب جاری شما متصل است، نه به کارت اعتباری.

پی‌پال علاوه بر خدمات انتقال وجوه الکترونیکی، کارت‌های اعتباری و دبیت کارت با برند تجاری خود را نیز ارائه می‌دهد که ساختار کارمزدی مستقلی برای آنها در نظر گرفته است. البته با توجه به روندهای موجود در این حوزه، این امر طبیعی است و در این صنعت نسبتاً رایج است. علاوه بر این، جهت پوشش هزینه‌های ارائه برخی خدمات تخصصی‌تر نظیر خرید و فروش ارزهای دیجیتال یا کمک‌های خیرخواهانه و امور خیریه، کارمزدهای جداگانه‌ای تعریف شده است.

سرویس‌های آنلاین پرداخت اینترنتی امروزه به بخش مهمی از تجارت الکترونیک تبدیل شده‌اند و شرکت‌های مختلفی برای فراهم کردن این سرویس‌ها با یکدیگر رقابت می‌کنند. پی پال اکنون ۳۲.۳ درصد از سهم بازار جهانی خدمات پرداخت آنلاین را در اختیار دارد. البته Stripe و Stripe Connect با بیش از ۴۰ درصد به طور مشترک بیشترین سهم را از این بازار دارند. سپس شرکت هلندی Adyen با ۱۱.۶ درصد در جایگاه سوم قرار دارد. سایر شرکت‌هایی همچون Square، Braintree و Venmo هر کدام کمتر از ۱۰ درصد از این بازار را در اختیار دارند. بیشتر بودن سهم PayPal و Stripe شاید به این دلیل باشد که دسترسی به خدمات پرداخت این سرویس‌ها در فروشگاه‌های اینترنتی و وبسایت‌ها بیشتر از سایر رقبا است و دسترسی به این درگاه‌های پرداخت آسان‌تر است.

شرکت Stripe یک پلتفرم پرداخت آنلاین است که در شهر دوبلین ایرلند مستقر می‌باشد. این شرکت اخیراً زیرمجموعه‌ای به نام Stripe Connect راه‌اندازی کرده است که به طور ویژه برای تأمین نیازهای کسب و کارهای آنلاین کوچک طراحی شده است؛ مخصوصاً آن دسته از کسب‌وکارهایی که می‌خواهند در عرصه بین‌المللی فعالیت نمایند. Stripe Connect به این بنگاه‌ها امکان می‌دهد ده‌ها کارت اعتباری را با ۱۳۵ ارز مختلف بپذیرند، ضمن اینکه Stripe به عنوان واسط عمل می‌کند.

در مقایسه‌ای که مجله فوربس میان سرویس و تعرفه‌های Stripe و PayPal انجام داده است، این سرویس‌ها تا حدود زیادی عملکرد مشابهی داشته‌اند. اگرچه پی‌پال ممکن است برای فروشندگان خرده‌فروش و کسب‌وکارهای کوچک راحت‌تر و آسان‌تر باشد، اما Stripe برای این قبیل فذوشندگان قابلیت شخصی‌سازی بالاتری دارد.

اگرچه پی‌پال یک بانک محسوب نمی‌شود اما تابع بسیاری از مقررات حمایت از مصرف‌کننده همانند بانک‌ها است. به عنوان مثال، میزان مسئولیت شما در قبال یک تراکنش غیرمجاز بستگی به سرعت اطلاع‌رسانی به بانک در خصوص فعالیت غیرمجاز در حسابتان دارد.

اگر بلافاصله پس از مشاهده هر گونه فعالیت مشکوک در حساب پی‌پال خود، آن را به اطلاع PayPal برسانید، می‌توانید میزان مسئولیت خود را در قبال آن تراکنش محدود کنید. به همین دلیل، توصیه می‌شود کاربران پی‌پال به طور مرتب حساب خود را چک کرده و در صورت مشاهده هرگونه فعالیت مشکوک، بلافاصله PayPal را مطلع سازند.

نسخه اولیه پی‌پال در اواخر دهه ۱۹۹۰ توسط شرکت نرم‌افزاری Confinity به عنوان سیستم پرداخت آنلاین برای کاربران دستیار دیجیتال Palm Pilot راه‌اندازی شد. سپس این شرکت با X.com که یک شرکت بانکداری آنلاین بود، ادغام شد و نام PayPal را در سال ۲۰۰۰ به طور رسمی به عنوان نام تجاری خود انتخاب کرد. پی‌پال به عنوان مکانیسم پرداخت مورد علاقه خریداران و فروشندگان سایت حراج آنلاین eBay محبوبیت یافت. در نهایت در سال ۲۰۰۲، eBay تصمیم به خریداری PayPal گرفت و آن را به عنوان سرویس پرداخت رسمی خود معرفی کرد و همزمان اقدام به گسترش دامنه و حدود کاربرد آن نمود.

در سال ۲۰۱۵، پی‌پال از eBay جدا شد و به عنوان یک شرکت مستقل درآمد که سهام آن در بازار بورس نزدک تحت نماد PYPL معامله می‌شود. در طول تاریخ فعالیت PayPal، این شرکت سایر شرکت‌هایی که در حوزه‌های مختلف تراکنش‌های مالی، انتقال پول دیجیتال و سرویس‌های پرداخت آنلاین فعالیت می‌کردند را خریداری کرده است. برخی از این خریدها باعث شد تا فناوری‌ها و ویژگی‌های جدیدی به پلتفرم PayPal اضافه شود.

پی‌پال از طریق خریداری شرکت‌های کوچک و بزرگی که در حوزه‌های مرتبط با فعالیت اصلی‌اش کار می‌کردند، به گسترش و توسعه سرویس‌های خود ادامه داد. این شرکت در سال ۲۰۱۳ شرکت Braintree که مالک سرویس رقیب Venmo بود را خریداری نمود. امروزه برندهای زیرمجموعه پی‌پال شامل Xoom، Zettle، Hyperwallet ،Honey، Happy Returns ، Chargehound، Paidy و Simility هستند.

پی‌پال یکی از رقبای بزرگ در حوزه ارائه خدمات پرداخت به کسب و کارهای کوچک به شمار می‌رود. از مزایای استفاده از PayPal برای فروشندگان می‌توان به سهولت استفاده و دسترسی به مجموعه وسیعی از امکانات و خدمات جانبی به منظور کمک به مدیریت یک کسب و کار کوچک اشاره کرد.

از سوی دیگر، از جمله معایب آن می‌توان به کارمزدهای نسبتاً بالایی اشاره کرد که متوجه فروشندگان است و در مقایسه با برخی سرویس‌های پرداخت و کارت‌های اعتباری، پی‌پال کارمزد بیشتری به فروشندگان تحمیل می‌نماید؛ زیرا برخی از خدمات اساسی آن برای کاربران رایگان است و هزینه این خدمات رایگان را با دریافت کارمزد از فروشندگان و صاحبان کسب‌وکار این جبران می‌کند.

در خرید و انجام تراکنش‌های آنلاین، پی‌پال یکی از بهترین گزینه‌های پرداخت در کنار استفاده مستقیم از کارت‌های اعتباری و دبیت کارت است. استفاده از PayPal می‌تواند بهترین گزینه از منظر مالی باشد، زیرا می‌توان هزینه را از حساب جاری پرداخت کرده و از پرداخت هرگونه کارمزد و هزینه اضافی معاف شد.

البته باید حساب بانکی را به عنوان گزینه پیش‌فرض پرداخت در PayPal تنظیم کرد؛ در غیر این صورت با استفاده از کارت اعتباری ذخیره‌شده، هزینه بیشتری باید پرداخت نمود. اما هنگام خرید حضوری، اپلیکیشن‌های پرداخت متعددی وجود دارد که باید آنها را با هم مقایسه کرد و اپلیکیشن مناسب خود را انتخاب نمود.

پی‌پال با بهره‌گیری از رمزنگاری سرتاسری یا end-to-end و نیز ارائه قابلیت احراز هویت دومرحله‌ای به کاربران، سطح بالایی از امنیت را برای تراکنش‌های آنلاین فراهم کرده است. کاربران PayPal می‌توانند با فعالسازی احراز هویت دومرحله‌ای، امنیت تراکنش‌های مالی خود را ارتقا دهند. با توجه به وضعیت فعلی، می‌توان گفت PayPal از نظر امنیتی قابل اطمینان است و یکی از امن‌ترین روش‌های انجام تراکنش‌های الکترونیکی محسوب می‌شود.

پی‌پال یکی از سرویس‌های محبوب در عرصه  پرداخت الکترونیک محسوب می‌شود. خدمات اساسی آن نظیر پرداخت آنلاین هزینه خرید کالا با استفاده از حساب بانکی و انتقال وجه، برای کاربران به طور رایگان ارائه می‌گردد. اما سایر خدمات همچون استفاده از کارت‌های اعتباری و دبیت کارت PayPal و تراکنش‌های تبدیل ارز، مشمول کارمزد هستند که البته این تعرفه‌ها مطابق با استانداردهای رایج در این حوزه تعیین شده‌اند.

فروشندگانی که از پی‌پال به عنوان درگاه پرداخت خود استفاده می‌کنند، ملزم به پرداخت کارمزد و هزینه تراکنش هستند. از سوی دیگر به مجموعه‌ای از خدمات مرتبط با کسب و کارهای کوچک که توسط PayPal ارائه می‌شود، دسترسی پیدا خواهند کرد. پی‌پال در حال حاضر سرویس غالب پرداخت الکترونیک در تراکنش‌های آنلاین به شمار می‌رود. صاحبان کسب و کارهای کوچک قبل از انتخاب سرویس پرداخت مناسب از میان گزینه‌های متعدد، باید نقد و بررسی‌های موجود در مورد رقبا را بررسی نمایند.


منبع : واگویه