ان ال پی (NLP) سرواژههای عبارت Neuro Linguistic Programming، به معنای برنامه ریزی عصبی کلامی است. این دانش، توسط ریچارد بندلر و جان گریندر با مطالعه و بررسی رفتار انسانهای موفق و بهرهگیری از نظریه گشتالت، هیپنوتیزم، زبان شناسی و علوم کامپیوتر، در دهه هفتاد میلادی معرفی شد.
در دانش ان ال پی، ابعاد مختلف انسان مورد تحلیل قرار میگیرد، و در حوزههای مختلفی مانند ارتباطات، بازاریابی، توسعه خلاقیت، خودباوری، توسعه مهارتهای کلامی، مدیریتی، و تقویت روشهای یادگیری، تحول شغلی و تحصیلی و… مورد استفاده قرار میگیرد.
ان ال پی به زبان ساده
برنامهریزی عصبی-کلامی (NLP) یک رویکرد روانشناختی است که شامل فهمیدن چگونگی درک و برقراری ارتباط با مردم و کیفیت تأثیر این ادراکات و ارتباطات بر رفتار و احساسات آنها است. در واقع ان ال پی روابط بین زبان (کلامی)، الگوهای فکری (عصبی)، و رفتار حاصل را بررسی می کند.
به عبارت ساده تر، NLP مانند یک کتابچه راهنمای کاربری برای مغز است! زبان ذهن را مطالعه میکند و الگوهای تفکر و رفتاری را که منجر به موفقیت یا عدم موفقیت میشود بررسی میکند. با درک این الگوها، افراد می توانند رفتارها یا عادات منفی را شناسایی کرده و به رفتارهای مثبت تبدیلشان کنند. تکنیکهای NLP اغلب در توسعه شخصی، درمان، ارتباطات و فروش برای بهبود مهارت های بین فردی، افزایش اعتماد به نفس و غلبه بر فوبیا یا ترس استفاده میشود. ابزارهای عملی برای درک و تأثیرگذاری بر رفتار انسان فراهم میکند و آن را به یک رویکرد ارزشمند در زمینههای مختلف تبدیل میکند که در آن ارتباطات مؤثر و توسعه شخصی کلیدی است.
NLP چطور بر زندگی ما تاثیر میگذارد؟
NLP با بهبود ارتباطات، افزایش اعتماد به نفس و کاهش استرس، عمیقاً بر زندگی ما تأثیر میگذارد. این تاثیر، افراد را به ابزارهایی برای غلبه بر ترسها و فوبیاها، تعیین اهداف و دستیابی به آنها و تقویت روابط مثبت با دیگران مجهز می کند.
NLP با شناسایی و تغییر الگوهای منفی و تغییرات رفتاری، در جهت توانمندسازی و رشد شخصی به ما کمک میکند. با درک ارتباط بین افکار، زبان و رفتار، افراد می توانند زندگی خود را متحول کنند، انعطاف پذیری، اعتماد به نفس و روابط معنادار را توسعه دهند و در عین حال چالش ها را با ذهنیت مثبت دنبال کنند.
با درک و تغییر شکل الگوهای فکریمان، میتوانیم واکنشهای خود را در موقعیتهای مختلف تغییر دهیم که منجر به نتایج مثبتتر شود. تکنیکهای NLP، مانند تجسم، قالببندی و لنگر، راههای عملی را برای رسیدگی به مسائل احساسی، افزایش اعتماد به نفس و دستیابی به اهداف شخصی ارائه میدهند. علاوه بر این، NLP بر قدرت زبان تأکید می کند و به ما می آموزد که چگونه کلماتی که استفاده می کنیم بر ادراکات و تعاملات ما یا حتی دیگران تأثیر می گذارد.
مبنای نامگذاری NLP
این علم، با توجه به اسمش بر پایه سه عنوان زیر بنیان نهاده شده است:
عصب (Neuro):
که با پرداختن به عملکرد سیستم عصبی و پنج حواس انسان که تشکیل یک شبکه عظیم دریافت اطلاعات را میدهند؛ ایجاد تغییر نماید و با استفاده بهینه از این شبکه دست به تغییرات شگرف در انسانها بزند.
زبانشناسی (Linguistic):
از آنجا که ساده ترین راه ارتباطی انسانها کلام است به همین دلیل با تکیه بر زبان و تاثیرگذاری کلام در ساختاردهی و مدیریت افراد سعی دارد تا از آن در راستای تحول و دگرگونی افراد در حوزههای مختلف استفاده نماید.
برنامهریزی (Programming):
از دیدگاه ان ال پی NLP انسان موجودی است برنامه ریزی شده و قابل برنامه ریزی مجدد که با استفاده از قدرت کلام و عملکرد عصبی (دریافت و پردازش اطلاعات) می توان تحولات اساسی در او بوجود آورد تا از تواناییهای نا محدود بالقوه خود استفاده کند.
تاریخچه پایه گذاری ان ال پی
بندلر و گریندر با مطالعه و مشاهده روشهای افراد نابغه ای مانند فریتس پرل بنیانگذار نظریه گشتالت، ویرجینیا ساتیر نابغه خانواده درمانی، و میلتون اریکسون نابغه هیپنوتراپی، مدلهایی را از روش درمان آنها بدست آوردند، که با ارائهی آن به روانشناسان دیگر و استفاده از آن، به طور معجزه آسایی موفق به کسب نتایجی اثرگذار شدند.
آنها با استفاده از روش مدل برداری از الگوی ذهنی در سایر شغلها و حرفهها از افراد موفق، نتایج خیره کنندهای را کسب نمودند که با ترکیب این سیستم با روانشناسی نوین، علم برنامه ریزی عصبی کلامی یا NLP را بوجود آوردند.
تعریف ذهن از نظر بندلر
بندلر پایه گذار برنامه ریزی عصبی و کلامی، از ذهن تعریفی دارد که میگوید:
«ذهن مانند یک اتوبوس است. چون اتوبوس همیشه از مبدا در حال حرکت به طرف مقصد است و دیگر اینکه مرتب پر و خالی می شود؛ ذهن آدمی نیز همیشه در حال هدف گذاری و هدف یابی است، و در زندگی خود هر روز تصمیم می گیرد تا کار تازه ای را آغاز کند، اما متاسفانه در اول و وسط راه هدف را رها و نسبت به آن دلسرد میگردد و آن نیرو و حس اولیه را نسبت به هدف ندارد.»
مثلا در اول ذهنتان را متوجه ورزش میکنید، ولی وسط راه منصرف شده به دنبال موسیقی میروید، بعد خسته شده به دنبال درس میروید، و همینطور ادامه می دهید. این بی هدفی است، و شما هیچ موقع به مقصد نخواهید رسید.
در این اتوبوس که هر شخص، خود باید رانندهی آن باشد سوالی پیش میآید: که شما چند سال دارید؟ و در این چند سال چند هدف در زندگیتان انتخاب کردهاید؟ چه مقدار از اول زندگی تا کنون، خود رانندهی این اتوبوس بودهاید؟ یعنی آیا به اهداف خود رسیدهاید؟ اگر جوابتان منفی است، به چند درصد آن نرسیدهاید؟ شاید هدف گذاریتان اشتباه بوده است، یا اینکه رانندگی را درست بلد نبودید؟
اگر به سلامت فکر و ذهنتان اهمیت میدهید، این مطلب را از دست ندهید: تمرینهایی برای داشتن ذهن سالم
ارتباط اهداف و دستیابی به آنها در آینده با ذهن
جالب است بدانید سرنوشت و آینده شما همان برنامه ایست که توسط خودتان در ذهن شما نوشته شده است. شما با آشنایی و یادگیری دانش برنامه ریزی عصبی کلامی، میتوانید آنرا آنگونه که میخواهید تغییر داده و اصلاح نمایید. از آنجا که این دانش مبتنی بر روشی کاربردی میباشد، بنابراین به زبانی ساده و به دور از هرگونه اصطلاحات تخصصی و عجیب و غریب، شما را با کارکرد ذهن، دنیای درونی و ضمیر ناخودآگاهتان آشنا کرده، و با ایجاد تحولی بزرگ در نظام باورهایتان این امکان را به شما میدهد تا زمام زندگی خود را در دستتان بگیرید.
بدانید که سرنوشت شما چیزی نیست مگر همان برنامهای که توسط شما در سر شما نوشته شده است. شما با یادگیری دانش ان ال پی، با دنیای درون و عمق ضمیر ناخودآگاهتان آشنا شده، و جواب تمامی سئوالات فوق را دریافت خواهید نمود، و یادگیری آنرا به دیگران نیز توصیه خواهید کرد.
این علم پایه و اساس موفقیت در جهان می باشد. در این مبحث علاقمندان با قوانین، وظایف و همچنین نحوهی عملکرد ذهن و ضمیر ناخودآگاه آشنا شده، و تحولی عظیم در نظام باورهای خود را به وجود میآورند.
شما چه مقدار درباره ان ال پی میدانید؟ آیا تا بحال از این دانش در کار و زندگی خود بهره بردهاید؟ لطفا نظرات خودتان را درباره دانش NLP با ما در میان بگذارید.