معمولاً در سامانه یکپارچه برای تحویل خودروهای سایپا موعد تحویل بلندمدت (بعضاً تا 9 ماه) در نظر گرفته میشود؛ اما باز هم امکان تاخیر سایپا در تحویل خودرو وجود دارد و گلایههای متقاضیان خودروهای این شرکت بابت این موضوع، یکی از سرتیترهای اخبار بازار خودرو در سال گذشته بود. البته موضوع فقط تاخیر در تحویل خودرو سایپا نبود، بلکه این تاخیر معمولاً با افزایش قیمت هم همراه بود و متقاضی برای تحویل گرفتن خودروی خود با تاخیر باید مبلغی را هم بابت آپشنهای جدید و … میپرداخت.
اگر در سامانه یکپارچه نسبت به خرید خودروهای سایپا اقدام کردهاید یا میخواهید در دورههای بعدی این کار را انجام دهید، خواندن این مقاله به دردتان خواهد خورد؛ چون باز هم احتمال تاخیر سایپا در تحویل خودرو وجود دارد و در این مقاله قرار است به شما بگوییم سود تاخیر سایپا چقدر است، سود تاخیر سایپا کی واریز میشود و چگونه میتوانید این سود را مطالبه کنید. البته قبل از آن به علل تاخیر سایپا در تحویل خودرو خواهیم پرداخت.
بخوانید : علت تاخیر ایران خودرو
علت تاخیر سایپا در تحویل خودرو چیست؟
از زمان راهاندازی سامانه یکپارچه، هر بار برای تاخیر در تحویل خودرو سایپا علت متفاوتی ذکر شده است و در فهرست زیر سعی کردهایم تا این علل را جمع کنیم:
- عدم هماهنگی با سازمان حمایت بر سر قیمتگذاری خودرو
- اجبار سازمان محیطزیست به رعایت استانداردهای 85 گانه و یورو در خودروهای جدید و نیاز به زمان برای پیاده سازی این استانداردها
- مشکل در تأمین برخی از قطعات به دلیل عدم هماهنگی در تولید، تحریم و …
- پلاک نشدن خودروها به دلیل عدم هماهنگی با نیروی انتظامی
- بیشتر بودن تقاضا برای خودروهایی مثل شاهین و ساینا نسبت به حجم تولید
البته ممکن است در آینده نزدیک علل دیگری نیز به فهرست بالا اضافه شوند.
بیشتر بخوانید:
با نحوه محاسبه جریمه تاخیر تحویل خودرو سایپا آشنا شوید
وجود علل بالا باعث نمیشود که خودروساز بتواند از پرداخت ضرر و زیان به مشتری شانه خالی کند؛ چون مشتری به دلیل نداشتن خودرو برای تردد و همچنین افزایش روزافزون قیمت خودرو دچار ضرر و زیان میشود. در هر قرارداد فروش خودرو معمولاً بندی در مورد جریمه تاخیر در تحویل خودرو و نحوه محاسبه آن وجود دارد و قراردادهای فروش سایپا هم از این قاعده مستثنی نیست.
در جدول زیر به نحوه محاسبه جریمه تاخیر در تحویل خودرو سایپا پرداختهایم، البته ذکر این نکته ضروری است که نحوه محاسبه خسارت تاخیر تحویل خودرو سایپا به روش فروش و جزئیات قرارداد بستگی دارد و ممکن است نحوه محاسبه آن در خرید از سامانه یکپارچه با طرحهای فروش فوقالعاده و بورس متفاوت باشد.
نوع طرح و جریمه | درصد جریمه |
جریمه روزانه برای تحویل 1 تا 9 ماهه | 0.25 درصد مبلغ واریزی |
جریمه ماهانه برای تحویل 1 تا 9 ماهه | 2.5 درصد مبلغ واریزی |
جریمه سالانه برای تحویل 1 تا 9 ماهه | 50 تا 60 درصد مبلغ واریزی |
جریمه ماهانه طرحهای سفارشی با تیراژ محدود با تحویل 3 الی 4 ماهه | 3 درصد مبلغ واریزی |
جریمه ماهانه طرحهای پیشفروش با تحویل یکساله | حداقل سود سپرده 1 ساله بانکی |
جریمه ماهانه طرحهای مشارکت در تولید با تحویل 3 ساله | حداقل سود سپرده 3 ساله بانکی |
برای شکایت از سایپا بابت تاخیر در تحویل خودرو چه باید کرد؟
اگر تا اینجای مقاله را خوانده باشید، احتمالاً این سؤال برایتان پیش آمده است که دانستن علل تاخیر سایپا در تحویل خودرو و نحوه محاسبه خسارت آن بدون اطلاع از نحوه شکایت و پیگیری به چه دردی میخورد؟ در این بخش قرار است به نحوه دریافت خسارت تاخیر تحویل خودرو و شکایت از سایپا بابت این موضوع بپردازیم.
شکایت از طریق بورس کالا
بیشتر از یک سال است که خودروهای سواری سایپا در بورس کالا عرضه نمیشوند؛ اما اگر کامیونتها یا وانتهای ساخت زیرمجموعههای این شرکت را از طریق بورس کالا ثبتنام کردهاید، برای شکایت و پیگیری جریمه تاخیر تحویل خودرو سایپا باید به کارگزار خود مراجعه کنید.
البته برای ثبت شکایت در کارگزاری باید تا 30 روز بعد از موعد تحویل صبر کنید. درصورتیکه به شکایت شما ترتیب اثر داده نشد، برای پیگیری باید به ادارات وزارت صمت در محل زندگی خود مراجعه کنید یا وارد سامانه 124.ir شوید که سامانه رسمی وزارت صمت برای ثبت شکایات این چنینی است.
شکایت از طریق سازمان بازرسی
اگر فکر میکنید که کار از محکمکاری عیب نمیکند یا شکایت به روشهای بالا شما را به نتیجه نرساند، میتوانید به سامانه 136.bazresi.ir مراجعه کنید که توسط سازمان بازرسی کل کشور راهاندازی شده است. لازم به ذکر است که در شکایت به هر روشی باید مدارک و مستندات کافی ارائه کنید.
ثبت شکایت تاخیر سایپا در تحویل خودرو در دفاتر خدمات قضایی
درصورتیکه با روشهای بالا اقدام به شکایت از سایپا بابت تاخیر در تحویل خودرو کردید و نتیجه نگرفتید، میتوانید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید و از این شرکت شکایت کنید. به این نوع شکایت دادخواست مطالبه خسارت تأخیر تأدیه میگویند و باید فرم مخصوص آن را پر کنید.
ثبت شکایت در سایت خود سایپا
ثبت شکایت تاخیر سایپا در تحویل خودرو از طریق سایت خود شرکت سایپا به آدرس saipacorp.com هم امکانپذیر است. پس از ورود به این سایت، باید مراحل زیر را برای شکایت و پیگیری جریمه تاخیر تحویل خودرو سایپا انجام دهید:
- در نوار بالای صفحه روی مرکز امور مشتریان کلیک کنید.
- تب ثبت درخواست/شکایت را انتخاب کنید.
- در گام اول، اطلاعات هویتی خود و آدرس دقیق محل زندگی و کد پستی خود (مطابق قرارداد) را وارد کنید.
- در گام بعدی مشخصات خودروی خریداری شده را ثبت کنید.
- در گام آخر هم متن شکایت خود را وارد کرده، مدارک و ادله خود را ضمیمه میکنید و ارسال درخواست را میزنید.
سود تاخیر سایپا کی واریز میشود؟
اگر این سؤال را در گوگل جستجو کنید، احتمالاً با اخبار پراکنده و متناقض در مورد زمان و نحوه پرداخت جریمه تاخیر سایپا در تحویل خودرو مواجه میشوید که کامنتهای همراه با عصبانیت و شوخی کاربران در زیر آنها درج شده است. مدیران سایپا در مورد نحوه پرداخت خسارت تاخیر خود اظهارات متفاوتی داشتهاند و تکمیل وجه 100 درصدی را به عنوان پیششرط پرداخت این خسارت اعلام کردهاند. همچنین گفته شده که سود تاخیر تنها به خریداران برخی خودروها مثل چانگان و … پرداخت میشود.
در این مقاله به نحوه محاسبه جریمه تاخیر تحویل خودرو سایپا، علل این اتفاق و نحوه شکایت برای تاخیر در تحویل خودرو سایپا پرداختیم. شاید تصور کنید که شکایت بابت تاخیر سایپا در تحویل خودرو تأثیری ندارد و تنها از شما وقت و انرژی میگیرد؛ اما بد نیست بدانید که حتی اگر در قرارداد فروش اشارهای به سود تاخیر در تحویل نشده باشد، باز هم امکان شکایت بابت این موضوع و پیگیری آن وجود دارد.