خلاصه کتاب عادت های اتمی
قدرت عادت های ما در طول زندگی و میزان تاثیر این عادت ها بر روی نتایجی که بدست می آوریم را هرگز نباید نادیده بگیریم ، در این بخش از مجله ی ژال قصد داریم بخش های مهم کتاب عادت های اتمی را بصورت خلاصه و فصل بندی شده در اختیار شما همراهان عزیز قراردهیم امید به اینکه مطالعه این موارد بتواند تاثیری هرچند کوچک در روند موفقیت شما داشته باشد ، با ما همراه باشید با خلاصه ی فصل اول کتاب عادت های اتمی نوشته ی جیمز کلیر :
فصل اول : قدرت شگفت انگیز عادت های کوچک
چرا عادت های کوچک تفاوت های بزرگ ایجاد میکنند؟
خیلی اوقات ما بر این باوریم که موفقیت عظیم مستلزم اقدام عظیم است ، ما برخود فشار می آوریم تا با پیشرفتی عظیم و ناگهانی ، همه را شدیدا تحت تاثیر قرار دهیم در همین حال اگرچه بهبودهای کوچک و تدریجی به خصوص در بعضی مواقع قابل توجه نیستند اما میتوانند بسیار معنا دار باشند مخصوصا در طولانی مدت .
تفاوتی که پیشرفت های کوچک در طول زمان میتوانند ایجاد کنند شگفت انگیز است. ریاضیات میگوید اگر بتوانید هرروز 1 درصد بهتر از روز قبل عمل کنید تا پایان سال سی و هفت برابر بهتر خواهید شد و برعکس اگر هرروز یک درصد برتر شوید پس از یکسال تقریبا به صفر تنزل خواهید کرد ، پس :
آنچه که درآغاز ، یک برد و پیروزی کوچک یا یک شکست جزیی است پس از مدتی و پس از انباشت ، به پیروزی یا شکست عظیم ختم میشود .
انباشت عادت ها ، بهره ی مرکب پیشرفت ها یا شکست های شما هستند، تاثیر عادت های خوب یا بد شما با تکرار آنها چند برابر می شود اگرچه بنظر می رسد که آنها روزانه و در بازه زمانی کوتاه تفاوتی ایجاد نمیکنند ولی تاثیری که در طول ملهها و سالها می گذارند بسیار قابل توجه است .
ما اغلب تغییرات کوچک را نادیده میگیریم زیرا بنظر میرسد اثرات لحظه ای آنها چندان مهم و قابل اعتنا نیستند، اگر امشب یکساعت زبان چینی مطالعه کنیم نمی توانیم به سرعت آن را یاد بگیریم و تنها با تکرار و مداوت این کار و مطالعه مستمر روزانه در طول یک مدت کافی میتوانیم به زبان چینی مسلط شویم
نتایج سریع و آنی بدست نمی آیند به همین دلیل است که دوباره به فعالیت های گذشته و همیشگی خود باز میگردیم زیرا توقع بدست آوردن نتایج سریع داریم و وقتی حاصل نمی شود به خیال بیهوده بودن ، از ادامه روند و تکرار آن صرفنظر میکنیم !
در خصوص عادت های مضر نیز شرایط به همین ترتیب است ، با خوردن یک وعده غذایی ناسالم ترازو زیاد تکان نمی خورد و وزن شما چندان تفاوتی نمی کند ، اگر تعلل کنید وانجام کار خود را به فردا موکول کنید معمولا زمان دیگری برای اتمام آن وجود خواهد داشت ، عدم پایبندی به تصمیمات معمولا از انجام تصمیمات آسان تر است اما وقتی اشتباهات به ظاهر کوچک یک درصدی را روزبه روزبا تکرار تصمیمات نادرست و به خاطر بهانه های کوچک تکرار می کنیم ، آن انتخاب های کوچک و اشتباه به نتایج سمی تبدیل می شوند . این نتیجه ی انباشته شدن تعداد کثیری از اشتباهات کوچک است
یک تغییر جزیی در عادات روزانه شما می تواند زندگی شما را به مقصدی بسیار متفاوت هدایت کند. انتخابی که یک درصد بهتر یا یک درصد بدتر است در حال حاضر بی اهمیت بنظر میرسد، اما اثر تجمعی آن ها در طول لحظات عمر ، تفاوت بین اینکه چه کسی هستید و چه کسی می توانستید باشید را مشخص می کند .
موفقیت محصول عادت های روزانه است نه یک اتفاق ناگهانی در اثز تغییر ناگهانی
مهم نیست که درحال حاضر چقدر موفق یا ناموفق هستید، آنچه مهم است این است که آیا عادت های شما باعث می شود در مسیر رشد قرارگیرید یا خیر ! اگر بیشتر از درآمدتان در ماه خرج میکنید ، مهم نیست حتی اگر میلیونر باشید درهرحال در مسیر بدی قرار دارید و اگر عادت های خرج کردن شما تغییر نکند پایان خوبی نخواهید داشت و برعکس اگر ورشکسته هستید اما هرماه اندکی پس انداز میکنید ، در اینصورت در مسیر آزادی و سعادت مالی قرار دارید حتی اگر حرکت شما آهسته باشد .
شما همان چیزی را بدست می آورید که تکرار میکنید .
زمان ، فاصله بین موفقیت و شکست را افزایش می دهد ، پس از مدت زمان معینی موفقیت و یا شکست خود را نشان می دهد . هر عادتی داشته باشید اثر آن در طول زمان چند برابر می شود ، عادت های خوب ، زمان را به نفع شما رقم می رنند و عادت های بد ، زمان را با شما دشمن میکند .
عادت شمشیر دولبه است ، عادت های بد میتواندد شما را به راحتی از بین ببرند همانطور که عادت های خوب شما را به پیشرفت و موفقیت می رسانند . به همین دلیل است که شما باید بدانید عادت ها چگونه تاثیر می گذارند و جگونه باید آنها را مطابق میل خود طراحی کنید تا به سمت موفقیت در حرکت باشید
اثرات انباشت و ترکیب عادت های مثبت :
. عادت بهره وری : انجام یک کار مثبت اضافی ، فقط یک قدم کوچک در هر روز است ، اما برای کل دوران حرفه و فعالیت شما اهمیت زیادی دارد.هرچه انجام کارها به عادت تبدیل شود ، مغز شما می تواند کارهای بیشتری را بدون فکر کردن انجام دهد بنابراین مغز آزادتر است و می تواند روی موارد دیگری تمرکز کند
. عادت کسب دانش : یادگیری یک ایده ی جدید ما را به یک نابغه تبدیل نمی کند اما پایبندی به یادگیری مادام العمر و همیشگی می تواند تحول آفرین باشد ، هر کتابی که مطالعه میکنید شما را با شیوه های متفاوت فکر و اندیشه درباره ایده های قدیمی آشنا می کند.
وارن بافت سرمایه گذار و میلیاردر موفق امریکایی می گوید : دانش، بهره ی مرکب به شما می دهد .
. روابط : تعامل مثبت و روزافزون با دیگران می تواند به تدریج و درطول زمان روابط شما را گسترده و مستحکم سازد و شما را با فرصت های بیشتری مواجه کند .
اثر انباشت و ترکیب عادت های مضر :
. ترکیب استرس ها و فشارهای عصبی : ناراحتی و عصبانیت رنج ها و نگرانی ها و عوامل استرس زا همگی قابل کنترل و مدیریت هستند اما ترکیب آنها زمانیکه برای سالهای طولانی ادامه داشته باشند ، سلامتی را با مشکل جدی مواجه می کند.
. ترکیب افکار منفی : قرار گرفتن در حلقه افکار منفی شما را گرفتار می کند ، تفکر منفی شما در مورد دیگران زمانیکه به یک عادت تبدیل شود باعث می شود که مداوم افراد منفی را در همه جا در اطراف خود ببینید .
. ترکیب عادت خشم و عصبانیت : شورش ها و اعتراض ها به ندرت نتیجه ی یک رویداد ناگهانی هستند . در واقع یک سلسله طولانی از خشم های کوجک و فشارهای روزانه به تدریج چند برابر می شوند تا زمانی که یک رویداد اعتراضی در مقیاس بزرگ به وجود می آید و در نهایت آتش خشم گسترش می یابد .
عادت ها واقعا چه پیشرفتی ایجاد می کنند ؟
لحظات پیشرفت ، اغلب نتیجه بسیاری از اقدامات قبلی است که پتانسیل لازم برای ایجاد یک تغییر عمده را ایجاد می کنند .
تکه یخی را در یک اتاق سرد درنظر بگیرید که دمای هوای اتاق آرام آرام بیشتر می شود و به صفر درجع نزدیک می شود ، تکه یخ همچنان به همان شکل در جای خود قرار دارد ، دما به 1+ درجه میرسد تکه یخ شروع به آب شدن میکند ، فرآیند آب شدن یخ دقیقا به آن یک درجه بالای صفر رسیدن مربوط نیست ، تلاش برای آب شدن از قبل آغاز شده بود و در این نقطه خود را نشان داده است . رشد یک بامبو در پنج سال اول به سختی نمایان است اما پس از آن و تنها در طول شش هفته به رشد قابل توجهی می رسد ، عادت ها اغلب تا زمانی که شما از یک آستانه ی مهم عبور نکنید و به سطح جدیدی از عملکرد نرسید تفاوتی در شما ایجاد نمیکنند.
در مراحل اولیه و میانی هرتلاش و کوششی ، اغلب دره هایی از ناامیدی وجود دارد . شما انتظار دارید که پیشرفت خود را مستقیما و سریعا مشاهده کنید ، اگر ببینید تغییرات در روزها ، هفته ها و حتی ماههای اول بی اثر به نظر می رسند، ناامید می شوید انگار حرکت نمی کنید و به جایی نمی رسید !
یکی از دلایلی که چرا ایجاد عادت های ماندگار بسیار دشوار است همین نکته است ، مردم چند تغییر کوچک در خود ایجاد میکنند ولی چون نمی توانند نتیجه ی ملموس آنها را مشاهده کنند تصمیم می گیرند دیگر ادامه ندهند و روند را متوقف می کنند . در حالیکه عادت ها بایستی به اندازه کافی ادامه داشته باشند تا به نتایج بزرگ منجر شوند .
وقتی بالاخره از موانع عبور کردید و موفق شدید ، اطرافیان آن را یک موفقیت یک شبه و سریع می پندارند اما شما بهتر از هرکسی می دانید ه برای رسیدن به این موفقیت ، از مدتها پیش و دقیقا در همان زمانی که بنظر میرسید هیچ پیشرفتی ندارید ، در تلاش بودید و انجام مداوم همان عادت ها به مرور زمان ، درنهایت جهش و موفقیت عظیم امروز شما را فراهم کرده است .
یک زلزله ویرانگر ، از سایش مداوم دو صفحه ی زمین شناختی درطول میلیونها سال که بوجود می آید که سرانجام پس از یک تنش زیاد نمایان می گردد و نتایج قابل مشاهده ای بجای می گذارد . تغییر نیز می تواند سالها به طول بیانجامد قبل از اینکه نتیجه ی آن ناگهان ظاهر شود .
جمله ی کلیدی : تسلط نیاز به صبر دارد
جیکوب ریس یک اصلاح طلب اجتماعی است ، میگوید وقتی بنظر میرسد هیچ چیز کمکی نمی کند می روم و به سنگ تراش نگاه می کنم ، سنگ تراش صدها ضربه با چکش و قلم به سنگ وارد میکند بدون اینکه شکافی درسنگ پدیدار شود ، با یک ضربه ی دیگر سنگ به دو نیم می شود و من می دانم که این آخرین ضربه نبود که سنگ را شکافت بلکه تمام آنچه که قبلا انجام شده بود منجر به انباشت تمام ضربات و شکافتن سنگ شد .
ما اغلب انتظار داریم پیشرفت بدون مشکل و مستقیم باشد، حداقل امیدواریم که به سرعت به دست آید. ولی در واقعیت ، نتیجه ی تلاش های ما اغلب به تاخیر می افتد و ماه ها یا سالها طول می کشد و ارزش واقعی تلاش ها و اقدامات قبلی خود را متوجه نمی شویم. این می تواند باعث بوجود آمدن ناامیدی و توقف تلاشها گردد، به این ترتیب که افراد پس از انجام هفته ها و ماهها کار سخت ، بدون تجربه هیچ نتیجه ای، احساس دلسردی می کنند ولی این تلاشها بیهوده نیستند بلکه آنها ذخیره و انباشته می شوند و قدرت و ارزش کامل آنها پس از سپری شدن مدت طمان طولانی آشکار می شود .
همه ی اتفاقات و پیشرفت های بزرگ در ابتدا از اقدامات کوچک شروع می شوند . بذر هرعادت یک تصمیم بسیار کوچک و ناچیز است اما با تکرار آن عادت جوانه میزند و قوی تر می شود و ریشه های خود را محکم می کند و شاخه های آن رشد میکند . عمل ترک عادت های مضر مانند از بین بردن ریشه های عظیمی و گسترده ی یک درخت تن و مند است و ایجاد یک عادت خوب مانند کاشتن یک نهال .
اما چه چیزی باعث می شود که ما به اندازه ی کافی به یک عادت پایبند باشیم و با موفقیت از موانع موجود در مسیر آزادسازی پتانسیل های نهفته ی درونی خود عبور کنیم؟
اهداف را فراموش کنید روی سیستم ها تمرکز کنید
حکمت غالب مدعی است که بهترین راه رسیدن به آنچه در زندگی می خواهیم این است که اهدافی مشخص و قابل اجرا برای خود تعیین کنیم . اگرچه سالها با تعیین اهداف معین به عادت های خود نزدیک شدم اما در بسیاری موارد شکست خوردم و به اهدافم نرسیدم . در نهایت متوجه شدم همه چیز مربوز می شود به سیستم ها و فرآیندی که برای رسیدن به هدف پیگیری می کنیم .
تفاوت بین سیستم ها و اهداف چیست؟
اهداف یعنی نتایجی که میخواهید بدست آورید و سیستم ها عبارتند از فرآیندهایی که باعث دستیابی به نتایج می شوند . اگر یک کارآفرین هستید هدف شما ایجاد یک کسب و کار موفق پرسود است ، سیستم شما ممکن است براساس آزمایش ایده های مختلف تولید محصول و استخدام کارمندان متخصص و مدیریت و بکارگیری برنامه های بازاریابی باشد که مجموع اینها در نهایت میتواند شما را به هدفتان برساند نه الزاما تعیین هدف به تنهایی !
سوال : اگر به طور کامل اهداف خود را نادیده می گرفتید و فقط روی سیستم مورد نظر خود تمرکز میکردید آیا بازهم موفق می شدید ؟
پاسخ این است تنها راه برای رسیدن به پیروزی واقعی این است که هرروز بهتر و بهتر شوید ، اگر نتایج بهتری می خواهید روی سیستم خود تمرکز کنید . به هیچ وجه منظورم این نیست که اهداف کاملا بی فایده اند ، اهداف تنها برای تعیین جهت مفید هستند اما سیستم ها برای پیشرفت بهترین هستند با تمرکز روی سیستم ها می توان به اهداف رسید ، زمانی که شما وقت زیادی را صرف فکر کردن به اهداف خود می کنید و زمان کافی برای برای طراحی سیستم خود صرف نمیکنید چند مشکل به وجود می آید :
مشکل شماره 1 : برنده ها و بازنده ها اهداف یکسانی دارند
ما روی افرادی تمرکز میکنیم که در نهایت برنده می شوند و به اشتباه تصور میکنیم که اهداف بلندپروازانه منجر به موفقیت آنها شده است اما کسانی که همین هدف را داشتند اما موفق نشدند را در نظر نمیگیریم . پس هدف نمی تواند چیزی باشد که برنده ها را از بازنده ها متمایز کند . اهداف همیشه وجود دارند اما تنها هنگامی که سیستمی مبتنی بر پیشرفت های کوچک و مداوم را پیاده سازی و اجرا می کنیم به نتایجی متفاوت دست می یابیم .
مشکل شماره 2 : دستیابی به یک هدف یک تغییر لحظه ایست نه یک تغییر پایدار
دستیابی به یک هدف ، فقط زندگی شما را برای یک لحظه تغییر میدهد ولی باعث بهبود کیفیت زندگی شما نمی شود اینجا شما فکر می کنید باید اهداف را تغییر دهید اما مشکل هدف نیست آنچه که ما باید واقعا تغییر دهیم ، سیستم هایی است که منجر به این نتایج می شوند. وقتی مشکلات را فقط برای رسیدن به نتیجه و هدف مورد نظر حل و فصل می کنید در واقع آنها فقط به طور موقتی برطرف می شوند. بذای بهبود دایمی و با ثبات ، شما باید مشکلات را عمیقا و در سطح سیستم حل کنید ورودی ها را درست کنید خروجی ها خودشان درست می شوند .
مشکل شماره 3 : اهداف، شادی شما را محدود می کنند
فرضی که پشت هرهدفی قراردارد این است که وقتی به هدفم برسم خوشحال خواهم شد . مشکل ذهنی و روانی تعیین و پیگیری اهداف این است که شما دایما شادی خود را به نقطه ی عطف بعدی در آینده موکول میکنید .
علاوه بر این تمرکز بر روی اهداف یک تعارض بزرگ دارد : شما یا به هدف خود می رسید و موفق می شوید ، یا با نرسیدن به اهداف شکست میخورید و مایوس می شوید . وقتی راههای موفقیت بسیاری وجود دارد ، محدود کردن رضایت و شادی خود به یک راه و سناریو منطقی بنظر نمی رسد . درحالیکه با تمرکز بر بهبود سیستم لازم نیست منتظر بمانید تا به خودتان اجازه شادی بدهید شما می توانید هرزمان که سیستم شما در حال اجراست ، راضی باشید ، هم چنین یک سیستم می تواند به طرق مختلف شما را به موفقیت برساند نه فقط آنطور که شما در ابتدا تصور میکردید .
مشکل شماره 4 : تمرکز بر اهداف با پیشرفت بلند مدت در تضاد است
وقتی تمام تلاش سخت شما برروی یک هدف خاص متمرکز شده است ، پس از رسیدن به آن هدف ، چه چیزی باقی می ماند تا شما را بیشتر به جلو سوق دهد ؟ به همین دلیل است که بسیاری از افراد چس از رسیدن به هدف موردنظر به عادت های قدیمی خود بازمیگردند. منظور ازتعیین اهداف ، برنده شدن دربازی و موفق شدن است و منظور از تعیین و ساخت سیستم ها ، ادامه ی بازی است . در چرخه ی بی پایان پالایش و بهبود مستمر ، درنهایت تعهد و پایبندی شما به فرآیند بهبودی دایمی ، پیشرفت شما را فراهم می کند .
سیستم مبتنی بر عادت های اتمی :
اگر تغییر عادت ها برای شما مشکل است مشکل از سیستم شماست ، عادت های بد بارها و بارها تکرار می شوند نه به این دلیل که نمی خواهید تغییر کنید بلکه به این دلیل که سیستم مناسبی برای تغییر خود در نظر نگرفته اید .
به این جمله خوب دقت کنید :
شما به سطح اهداف خود ارتقاء پیدا نمی کنید ، شما به سطح سیستم های خود سقوط میکنید . تمرکز برسیستم کلی به جای تمرکز برهدف ، یکی از موضوعات اصلی کتاب عادت های اتمی است .
عادت ها مانند اتم های زندگی ما هستند ، هرکدام از آنها یک واحد اساسی است که به بهبود کلی ما کمک میکند. جمع شدن این اتمها در کنار یکدیگر موفقیت های بزرگ را به ارمغان می آورند به طوری که نتایج نهایی بسیار با ارزش تر از هزینه هایی است که در ابتدا و در طول مسیر برای ما داشته است .
معنای عادت های اتمی یعنی تمرین یا روال منظمی که انجام آنها نه تنها کوچک و آسان است ، بلکه منبع قدرت های باورنکردنی نیز هستند .
خلاصه ی فصل :
– عادت ها ، بهره ی مرکب خودسازی و پیشرفت هستند . در طولانی مدت 1 درصد بهتر شدن در روز ، اهمیت زیادی دارد
– عادت یک شمشیر دولبه است . عادت ها می توانند به نفع شما یا علیه شما عمل کنند به همین دلیل است که درک جزيیات عادت ها ضروری است .
– تغییرات کوچک اغلب تا زمانیکه از یک آستانه بحرانی عبور نکنید ، تفاوت قابل ملاحظه ای ایجاد نمی کنند . نتای اصلی هر فرآیند ترکیبی در طولانی مدت ظاهر می شود ، صبور باشید .
– عادت های اتمی کوچک ، بخشی از یک سیستم بزرگتر هستند . همانطور که اتم ها بلوک های سازنده مولکول هستند ، عادت های اتمی نیز بلوک های سازنده ی نتایج قابل توجه هستند .
– اگر نتایج بهتری میخواهید بجای تمرکز روی اهداف روی سیستم خود متمرکز شوید شما به سطح اهداف خود نمی رسید بلکه به سطح سیستم های خود سقوط می کنید .
گرد آورنده : تحریریه مجله ژال
نیما نیک اقبال سی سختی