صفحه اصلی > بازارهای مالی : آموزش ترید ارز دیجیتال؛ راهنمای جامع Trade در کریپتو در ۵ گام!
آموزش ترید ارز دیجیتال؛ راهنمای جامع Trade در کریپتو در ۵ گام!

آموزش ترید ارز دیجیتال؛ راهنمای جامع Trade در کریپتو در ۵ گام!

تحقق سود و منفعت مالی از خریدوفروش ارزهای دیجیتال یا به‌عبارتی ترید ارز دیجیتال، انگیزه و هدفی است که تریدرها در این حرفه به‌دنبال آن هستند. می‌دانیم که سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال با سرعت بالایی در حال فراگیرشدن بوده و بسیاری از افراد برای کسب درآمد به ترید مشغول‌اند. بسیاری دیگر علاقه دارند، با آموزش ترید ارز دیجیتال، در این بازار فعالیت مالی داشته باشند.

اگر علی‌رغم علاقه‌ به این حرفه، نمی‌دانید چگونه ترید را شروع کنید، پیشنهاد می‌کنیم در این مقاله از آموزش ترید ارز دیجیتال با ما همراه باشید تا با اصول اولیه این کار آشنا شوید.

ترید ارز دیجیتال چیست؟

منظور از ترید ارز دیجیتال، کسب سود از اختلاف قیمت بین خرید و فروش یک یا چندین ارز دیجیتال است. در واقع، تریدر ها با استفاده از استراتژی‌ها و ابزارهای مختلف قیمت ارزهای دیجیتال را پیش‌بینی می‌کنند تا بتوانند این دارایی‌ها رابا قیمتی کم بخرند، با قیمت بالا بفروشند و از این اختلاف قیمت سود کسب کنند. هدف از ترید، به‌دست‌آوردن سود از نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال با تجزیه‌وتحلیل روندهای بازار، الگوها و رویدادهای خبری است. در بازار پرنوسان ارز دیجیتال‌، ترید یکی از راه‌های متداول کسب‌ درآمد محسوب می‌شود.

همان‌طور که می‌دانید، سرمایه‌گذاری و ترید در ارزهای دیجیتال می‌تواند راهی عالی برای افزایش سرمایه و کسب سود باشد؛ اما ورود به این حوزه با دانش کافی مهم‌ترین اصلی است که باید به آن توجه کنید. پیشنهاد می‌کنیم برای کسب دانش بیشتر و عمیق‌تر، بهترین دوره‌های ارز دیجیتال را مشاهده کرده و از آن‌ها اطلاعات بیشتری درباره حوزه‌ای که قرار است در آن فعالیت کنید، کسب کنید.

ترید (trade) به‌معنای خرید دارایی در قیمت کم و فروش در قیمت بالا و کسب سود از اختلاف قیمت است.

قبل از هر چیز باید بدانیم به‌عنوان یک تریدر ارزهای دیجیتال که قرار است در چه بازاری معامله می‌کنیم یا در واقع چه‌چیزی را ترید می‌کنیم؟ این سوال برای آماتورها اهمیت بسیاری دارد، زیرا منتهی به این می‌شود که بزرگ‌ترین اشتباهات تازه‌کارها در دنیای ارزهای دیجیتال را تکرار نکنند.

ارزهای دیجیتال نوعی پول مجازی یا دیجیتال هستند که امنیت در آن‌ها از طریق الگوریتم‌های رمزنگاری تأمین می‌شود و اغلب بر بستر بلاک چین ایجاد می‌شوند. ماهیت غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال سبب می‌شود هیچ نهاد، سازمان یا شخص ثالثی کنترلی روی این دارایی‌ها نداشته باشد.

امنیت ارزهای دیجیتال و شبکه آن‌ها، توسط افراد در داخل خود شبکه تأمین می‌شود به این معنی که افراد در داخل و یا خارج از شبکه بلاک چین قادر به مشاهده و بررسی تمام تراکنش‌های انجام‌شده در شبکه هستند.

تفاوت ترید ارز دیجیتال به سرمایه‌گذاری چیست؟

شاید شما هم تصورتان این بوده است که ترید همان سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال است؛ اما این دو تفاوت‌هایی با هم دارند. ترید و سرمایه‌گذاری در ارز دیجیتال هر دو کسب سود از اختلاف قیمت خریدوفروش هستند؛ اما ترید بر کسب سود در کوتاه‌مدت تمرکز دارد و به نوسانات لحظه‌ای قیمت وابسته است، درحالی‌که سرمایه‌گذاری روی کسب سود از افزایش قیمت دارایی در مدت چندماهه تا چند ساله حساب باز می‌کند. با‌این تفاسیر و با توجه به شخصیت و روحیات هر فرد لازم است قبل از هر کاری، تفاوت ترید و سرمایه‌گذاری ارزهای دیجیتال را بشناسیم و با توجه به فاکتورهای مختلفی مانند ریسک‌پذیری و

مزایای ترید ارز دیجیتال

ترید ارزهای دیجیتال نسبت به معاملات ارزهای فیات و دارایی‌های سنتی دارای مزایای متعددی از جمله موارد زیر است:

  • برای ورود به این بازار، نیاز نیست سرمایه زیادی داشته باشید و با سرمایه اندک نیز می‌توانید شروع به ترید کنید.
  • بازار کریپتو، بازاری فرامرزی است و برای ترید شما با همتایانی مانند خودتان از سراسر دنیا در معامله خواهید کرد.
  •  اغلب ارزهای دیجیتال همیشه خریدار دارند و به‌سرعت می‌توانند تبدیل به پول نقد شوند.
  • ارزهای دیجیتال ذاتاً بسیار امن هستند و تغییر، دست‌کاری، جعل و تقلب در آن به‌‌ندرت امکان‌پذیر است.
  • تراکنش‌های ارز دیجیتال بدون دخالت واسطه‌ها و به صورت همتا به همتا انجام می‌شود.
  • کارمزدها در این بازار بسیار کم است که در مقایسه با تراکنش بازارهای سنتی به‌نفع تریدر است.
  • برخلاف بازارهای سنتی یا بازار بورس که در ساعات مشخصی باز و بسته می‌شوند، معاملات ارزهای دیجیتال در هر ساعتی از شبانه‌روز امکان‌پذیر است.

معایب ترید ارز دیجیتال

ترید ارزدیجیتال علی‌رغم همه مزایایی که دارد، خالی از عیب نیست. نوسان بالا و تغییر قیمت سریع و لحظه‌ای ارزهای دیجیتال به همان میزان که می‌تواند برای تریدرها سودآور باشد، ممکن است آنها را متضرر کند.

معایب ترید ارز دیجیتال
ترید ارزهای دیجیتال مانند شمشیری دولبه است؛ یادگیری ترید ارز دیجیتال چیزی است که تفاوت ایجاد می‌کند!

ازطرفی‌دیگر، بازار ارزهای دیجیتال بازاری نوپا است که دوران بلوغ خود را می‌گذراند، از همین رو به صورت گسترده در بین افراد و نهادها پذیرفته نشده است و اعتماد به آن برای خیل عظیمی از افراد دشوار است. نوپایی این صنعت سبب شده است تا قانون‌گذاری‌ها نیز در این زمینه کامل نباشند و نظارت و حمایت کافی از جانب نهادهای مالی وجود نداشته باشد. در چنین شرایطی اگر مشکلاتی از منظر کلاهبرداری یا مواردی از این‌ دست به وجود بیاید، پیگیری آن برای تریدرها بسیاردشوار است.

در نهایت باید گفت که ترید در بازار ارزهای دیجیتال کار آسانی نیست و برای این که در این راه به اهداف مالی خود برسید، باید مطالعه کنید، آموزش ببینید، تمرین کنید و با آزمون‌وخطا به استراتژی‌ها و راهکارهایی دست یابید که برای شما جواب می‌دهد.تنها از این مسیر است که می‌توانید به تریدر موفقی تبدیل شوید. به سوال اصلی بازگردیم؛ برای ترید از کجا باید شروع کرد؟

مراحل شروع ترید ارز دیجیتال

روند یادگیری و آموزش ترید ارز دیجیتال، در ۵ گام خلاصه می‌شود:

  1. انتخاب صرافی مناسب برای ترید
  2. آموزش خریدوفروش ارزهای دیجیتال
  3. توسعه استراتژی معاملاتی برای ترید ارزهای دیجیتال
  4. استفاده از ربات ترید
  5. ذخیره دارایی در کیف پول ارز دیجیتال و تأمین امنیت سرمایه

در ادامه، نکات مربوط به هر یک از این گام‌ها را به‌صورت مفصل شرح می‌دهیم.

گام اول؛ انتخاب صرافی مناسب برای ترید ارز دیجیتال

صرافی ارز دیجیتال پلتفرمی مجازی و آنلاین است که اغلب در قالب وب‌سایت و اپلیکیشن ارائه شده و اشخاص می‌توانند در آن ارزهای دیجیتال را بخرند، بفروشند و یا آن را در ازای ارز دیجیتالی دیگر یا ارز فیات دریافت کنند.

انتخاب صرافی مناسب برای ترید، گامی مهم در شروع معاملات و سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی است. البته صرافی‌های ارز دیجیتال انواع مختلفی دارند و شما باید بسته به نیاز و شرایطی که دارید، نوع مناسب صرافی را برای ترید انتخاب کنید. این صرافی‌های ویژگی‌ها و ابزارهای متنوعی مانند اکانت دمو صرافی برای آزمودن استراتژی‌های معاملاتی نیز در اختیار شما می‌گذارند.

انواع صرافی‌ ارز دیجیتال

صرافی‌های ارز دیجیتال به ۳ دستهٔ کلی تقسیم‌بندی می‌شوند:

۱.صرافی‌های متمرکز (CEX)

نوع اول از صرافی‌ها توسط نهادی ثالث اداره می‌شوند، معمولاً رابط کاربری ساده‌ای دارند و برای کاربران مبتدی مناسب هستند. از جمله صرافی‌های متمرکز و محبوب می‌توان به بایننس (Binance) و کوین بیس (Coinbase) اشاره کرد که متأسفانه به کاربران ایرانی خدمات ارائه نمی کنند.

۱۰ مورد از محبوب‌ترین صرافی‌های متمرکز ارزهای دیجیتال
۱۰ مورد از محبوب‌ترین صرافی‌های متمرکز ارزهای دیجیتال

۲.صرافی‌های غیرمتمرکز (DEX)

صرافی غیرمتمرکز یا DEX، توسط شخص ثالث اداره نمی‌شوند؛ بلکه به صورت همتابه‌همتا (P2P) عمل می‌کنند. از همین رو، امنیت و حریم خصوصی بیشتری ارائه می‌دهند. از جمله صرافی‌های غیرمتمرکز و محبوب نیز می‌توان به یونی‌سواپ (Uniswap) و سوشی سواپ (SushiSwap)  اشاره کرد.

۳. صرافی‌های هیبرید

این نوع صرافی‌ها، ترکیبی از صرافی‌های متمرکز و غیرمتمرکز هستند و مزایای هر دو نوع صرافی را ارائه می‌دهند. از جمله صرافی‌های هیبریدی محبوب می‌توان به بایننس دِکس (Binance DEX) اشاره کرد.

شما می‌توانید بسته به نوع معاملات، سطح تجربه، نیازهای امنیتی و ترجیحات خود، نوع مناسب صرافی را برای ترید انتخاب کنید. البته در بررسی‌های خود برای یافتن صرافی مناسب ترید، باید فاکتورهای دیگری را نیز در نظر بگیرید که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

نکات کلیدی درانتخاب صرافی مناسب برای ترید ارز دیجیتال

برای پیداکردن صرافی ارز دیجیتالی که با شرایط و ترجیحات شما مطابقت داشته باشد، معیارهای زیر را در نظر بگیرید:

اعتبار صرافی

یکی از فاکتورهای مهم که باید در رابطه با صرافی‌ها مدنظر قرار دهید، اعتبار صرافی در بین کاربران ارز دیجیتال است. قدمت و سال‌های فعالیت صرافی تا حدودی حاکی از اعتبار آن است. نظرات کاربران، فعالیت شبکه‌های اجتماعی رسمی صرافی و به‌روزبودن مطالب آموزشی در وب‌سایت صرافی نیز می‌تواند سرنخ‌هایی از قابل‌اطمینان‌بودن آن به شما بدهد.

اعتبار صرافی
صرافی‌ها یا خودشان طرف معامله مشتریان هستند و از اختلاف بین قیمت خرید و فروش سود می‌برند یا فقط به‌عنوان یک واسط بین معامله‌گران عمل می‌کنند و تنها کارمزد معاملات را می‌گیرند.

ارزهای تحت پشتیبانی

تعداد ارزهای موردپشتیبانی و جفت‌های معاملاتی ارائه‌شده در صرافی، از معیارهایی هستند که باید مدنظر قرار دهید. تعدد بازارها و جفت‌ارزها منجر به این خواهد شد که بیشتر معاملات خود را بتوانید در همان صرافی انجام دهید و مجبور نباشید برای انجام برخی معاملات به سراغ دیگر پلتفرم‌ها بروید.

قوانین صرافی

صرافی‌ها ممکن است قوانین متفاوتی داشته باشند. برای مثال مواردی مانند حداقل مبلغ لازم برای شارژ حساب، حداقل مقدار مجاز برداشت یا واریز ممکن است در صرافی‌ها متفاوت باشد یا روش‌های مشخصی برای احراز هویت کاربر وجود داشته باشد. پیش از انتخاب صرافی به این موارد دقت کنید و گزینه‌ای را انتخاب کنید که با شرایط شما مطابقت داشته باشد.

کارمزد و هزینه تراکنش

صرافی برای انجام معاملات و انتقال درصدی از مبالغ را به‌عنوان کارمزد تراکنش از شما دریافت می‌کند. نرخ کارمزد در صرافی‌های مختلف یکسان نیست و شما می‌توانید با مقایسه این قیمت‌ها در صرافی‌های مختلف، گزینه‌ای را که از لحاظ اقتصادی برای شما به‌صرفه است انتخاب کنید.

بنابراین کارمزد صرافی‌های ارز دیجیتال، یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی که در هنگام انتخاب یک صرافی به‌عنوان پلتفرمی برای معاملات باید در نظر گرفت.

رابط کاربری

ظاهر مناسب و قابل‌فهم یک صرافی می‌تواند منجر به صرفه‌جویی در وقت شما شود، به‌خصوص اگر به‌تازگی شروع به ترید کرده‌اید. بنابراین بهتر است برای ترید از صرافی‌ای استفاده کنید که کارکردن با آن راحت‌تر است.

پشتیبانی مشتری

یکی از معیارهای مهم در پیداکردن صرافی مناسب، سرعت‌عمل در پاسخگویی و ارائه راهنمایی کافی برای پاسخ به سؤالات و حل مشکلات کاربران است. بهتر است به دنبال صرافی‌هایی باشید که پشتیبانی تمام‌وقت را از طریق کانال‌های مختلف مانند چت، ایمیل و تلفن ارائه می‌دهند. برای اطمینان از کیفیت خدمات پشتیبانی می‌توانید سؤالات ابتدایی خود را با پشتیبانی صرافی‌ها مطرح کرده و عملکرد آن‌ها را با یکدیگر مقایسه کنید.

امنیت

بدیهی است که امنیت یک صرافی به‌عنوان پلتفرمی که سرمایه خود را در آن ذخیره می‌کنید، اهمیت بالایی دارد. سابقه امنیتی صرافی را بررسی کنید و نظرات کاربران را در مورد امنیت آن جویا شوید. همچنین به دنبال صرافی‌هایی باشید که از احراز هویت دومرحله‌ای (2FA) و سایر اقدامات امنیتی برای تضمین امنیت حساب کاربران استفاده می‌کنند.

قابلیت‌ها و ابزارها

صرافی‌های مختلف خدمات، امکانات و ابزارهای معاملاتی متنوعی به مشتریان خود ارائه می‌دهند؛ بنابراین بهتر است قبل از انتخاب این موارد را بررسی کنید و به دنبال صرافی‌هایی باشید که ابزارها و نمودارهای پیشرفته معاملاتی ارائه می‌دهند.

آیا کاربران ایرانی می‌توانند از صرافی‌های خارجی ارز دیجیتال برای ترید ارز دیجیتال استفاده کنند؟

به‌طورکلی کاربران ایرانی برای ترید ارزهای دیجیتال می‌توانند از صرافی‌های خارجی (متمرکز یا غیرمتمرکز) یا صرافی‌های داخلی استفاده کنند. اما در رابطه با هر یک از این نوع صرافی‌ها نکاتی وجود دارد که پیش از انتخاب، باید از آ‌نها مطلع باشید.

کاربران ایرانی و صرافی‌های متمرکز خارجی

کاربران ساکن ایران به دلیل تحریم‌ها قادر به استفاده از اغلب پلتفرم‌های معاملاتی خارجی نیستند. ممنوعیت استفاده از بیشتر صرافی‌های خارجیِ متمرکز نظیر بایننس با تغییر آی‌پی (IP) حل نمی‌شود، چرا که این صرافی‌ها برای ایجاد اکانت، کاربر را ملزم به احراز هویت (KYC) می‌کنند.

کاربران ایرانی و صرافی‌های متمرکز خارجی
کاربران ساکن ایران به دلیل تحریم‌ها قادر به استفاده از اغلب پلتفرم‌های معاملاتی خارجی نیستند

حتی اگر با ترفندها و راهکارهایی موفق به ثبت‌نام در صرافی‌های خارجی شوید، باز هم بیم آن که صرافی به دلایل مختلفی متوجه هویت ایرانی شما شود، حساب شما را بلوکه کند و دسترسی شما به سرمایه موجود در آن حساب را ببندد، وجود خواهد داشت. این ریسکی است که اکثر کاربران از آن اجتناب می‌کنند.

کاربران ایرانی و صرافی‌های غیرمتمرکز

این نوع صرافی‌ها نیاز به احراز هویت ندارند، به سرمایه کاربرانشان دسترسی ندارند و تبادلات نیز از طریق آدرس کیف پول انجام می‌شود؛ از این رو صرافی‌های غیرمتمرکز مشکلی برای کاربران ایرانی ایجاد نمی‌کنند.

بسیاری از کیف پول‌ها نظیر تراست والت (Trust Wallet) یا اکسودوس (Exodus) نیز قابلیت سواپ یا مبادله ارزهای دیجیتال را با یکدیگر دارند. اما نکته مهم درباره کیف پول‌ها، کارمزد تبدیل در آن‌ها است که در مقایسه با صرافی‌های متمرکز بسیار بالاتر بوده و توجیه اقتصادی چندانی ندارد.

کاربران ایرانی و صرافی‌های داخلی

با توجه‌ به توضیحات ارائه‌شده می‌توان گفت استفاده از صرافی‌های ایرانی، راحت‌ترین گزینه‌ برای شروع ترید در بین کاربران ساکن ایران است. صرافی‌های معتبر زیادی در داخل ایران وجود دارند که تنوع بالایی از ارزهای دیجیتال دارند و خدمات خوب و متنوعی به کاربران خود نیز ارائه می‌دهند. بهترین صرافی ارز دیجیتال ایرانی باید ویژگی‌های متعددی داشته باشد تا بتواند نیازهای کاربران را به‌خوبی برآورده کند.

برای شروع ترید در این صرافی‌ها ابتدا باید یک حساب کاربری در آن‌ها ایجاد کنید. در ادامه با مراحل انجام ایجاد حساب در صرافی آشنا می‌شوید.

مراحل ثبت‌ نام در صرافی

روند کلی ثبت‌نام در صرافی‌ها، به‌راحتی، برای هر کسی و با طی چندین مرحله زیر امکان‌پذیر است.

واردکردن اطلاعات

برای ثبت‌نام در صرافی باید به وب‌سایت یا اپلیکیشن صرافی مورد نظر خود بروید. روی دکمه «ثبت نام» کلیک کنید و فیلدهای نام، آدرس ایمیل، شماره‌تلفن و رمز عبور را تکمیل کنید.

تأیید شماره‌تلفن

ممکن است صرافی از شما بخواهد که شماره‌ تلفن خود را نیز تأیید کنید. برای این کار کافی است کدی را که از طرف صرافی برای شما پیامک می‌شود، در فیلد مربوطه وارد کنید تا شماره‌تلفن شما در صرافی پذیرفته و ثبت شود.

احراز هویت

بسیاری از صرافی‌ها برای تأیید هویت شما و جلوگیری از فعالیت‌های مرتبط با پولشویی، از شما می‌خواهند که فرایند احراز هویت (KYC) را انجام دهید. برای این کار باید تصاویر مدارک شناسایی خود مانند پاسپورت یا کارت ملی را آپلود کنید.

KYC
به‌طورکلی KYC کوتاه‌شده‌ عبارت “Know Your Customer”، به معنی «مشتری‌ات را بشناس!» است.

در برخی موارد نیز از شما خواسته می‌شود با تأیید چهره یا تماس تصویری، فرآیند احراز هویت را تکمیل کنید. پس از این اکانت شما آماده فعالیت است و می‌توانید پس از شارژ حساب خود، شروع به ترید کنید.

شارژ حساب

واریز وجه به صرافی‌های ارز دیجیتال، فرآیندی ساده است که به شما امکان می‌دهد تا با استفاده از پول فیات و از طریق کارت‌‌های بانکی حساب خود را شارژ  کنید. این کار به‌راحتی و همانند خرید آنلاین از طریق واردکردن شماره کارت، رمز دوم و غیره انجام می‌شود. همچنین می‌توانید از طریق کیف پول ارز دیجیتال خود، به حساب صرافی‌، ارز‌های دیجیتال واریز کنید. البته حداقل مبلغ واریز در صرافی‌های مختلف، متفاوت است.

پس از انجام مراحل واریز، معمولاً پیام تأیید را دریافت خواهید کرد. در برخی موارد، ممکن است تأیید واریز چند دقیقه طول بکشد. پس از واریز وجه، می‌توانید خرید و فروش ارز دیجیتال را آغاز کنید.

گام دوم؛ چگونه ارزهای دیجیتال بخریم و بفروشیم؟

در گام دوم آموزش ترید ارز دیجیتال، همه مقدمات برای شروع ترید فراهم است. در اینجا کافی است نوع معامله‌ای را که می‌خواهید، انتخاب کنید و برای خریدوفروش اقدام کنید. به‌طور کلی، معاملات در صرافی‌ها به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند؛ معاملات در بازار نقدی یا به‌اصطلاح معاملات اسپات (Spot) و معاملات در بازار قراردادهای آتی یا به‌اصطلاح فیوچرز (Futures).

تفاوت معاملات اسپات و فیوچرز چیست؟

معامله اسپات بر اساس عرضه و تقاضا و با توجه‌ به قیمت لحظه‌ای انجام می‌شود. در این نوع از معامله، شما در همان لحظه هزینه را پرداخت و ارز دیجیتال موردنظر را دریافت می‌کنید. معاملات اسپات، فرآیند ساده‌ای دارند و مبتدیان در ترید ارز دیجیتال به‌راحتی می‌توانند این نوع معاملات را انجام دهند.

در معاملات فیوچرز شما قراردادی برای خرید یا فروش ارز دیجیتال در یک تاریخ و قیمت مشخص در آینده منعقد می‌کنید. معاملات فیوچرز پیچیده‌تر هستند، برای معامله‌گران باتجربه مناسب‌ترند و از ابزارها و ویژگی‌های گسترده‌تری مانند اهرم، حد ضرر و حد سود بهره می‌برند.

همان‌طور که می‌دانید ترید به معنای خرید در قیمت پایین، فروش در قیمت بالا و کسب سود از این اختلاف قیمت است. زمانی که شما پیش‌بینی می‌کنید قیمت ارز دیجیتالی افزایش می‌یابد، در معاملات خود پوزیشن لانگ (Long Position) اتخاذ کرده و با پیش‌بینی کاهش قیمت ارز دیجیتال، پوزیشن شورت (Short Position) می‌گیرید.

حال سؤال اینجا است که به‌عنوان یک تازه‌کار چگونه می‌توان در صرافی‌ها معاملات اسپات را انجام داد؟

چگونه در بازار اسپات، ترید کنیم؟

همان‌طور که در قسمت قبل متوجه شدید معاملات اسپات یکی از مهم‌ترین اجزای بازارهای مالی هستند که فرآیندی ساده و به‌ دور از پیچیدگی دارند و از همین رو برای مبتدیان در ترید گزینه مناسبی به‌شمار می‌رود.

اسپات تریدینگ در صرافی ارز دیجیتال
بازار اسپات در صرافی مِکسی (MEXC)

در معاملات اسپات، فروشندگان و خریداران به‌صورت مستقیم حضور دارند و معاملات خود را بدون‌واسطه انجام می‌دهند. در بازار اسپات، فروشندگان و خریداران از دفاتر سفارش (Order Books) برای ثبت سفارش‌های خود استفاده می‌کنند.

دفتر سفارش یا اوردر بوک‌ها دارای دو قسمت، یکی برای خریداران و دیگری برای فروشندگان هستند. هنگامی که تریدری قصد خرید یا فروش ارز دیجیتالی را داشته باشد، در بازار اسپات پلتفرم این صرافی، سفارش ثبت می‌کند. تریدرها می‌توانند سطوح معامله موردنظر و تعداد توکن‌های درخواستی برای هر معامله را در این دفاتر مشخص کنند.

اوردربوک برای ثبت سفارش اسپات تریدینگ در صرافی ارز دیجیتال
بخش سفارش‌گذاری در بازار اسپات در صرافی مِکسی

ثبت سفارش در معاملات اسپات دو نوع دارد؛ سفارش بازار (Market Order) و سفارش محدود یا لیمیت (Limit Order).

سفارش بازار چیست و چگونه انجام می‌شود؟

سفارش بازار سریع‌ترین نوع سفارش و دستورالعملی برای خرید یا فروش فوری یک ارز دیجیتال با بهترین قیمت موجود در بازار است؛ یعنی هر زمان که چنین سفارشی را ثبت می‌کنید، شما ارز دیجیتال را آنی و با قیمت لحظه‌ای بازار می‌خرید یا می‌فروشید.

در سفارش بازار، سرعت اجرا بر قیمت دقیق اولویت دارد؛ بنابراین زمانی که برای خرید یا فروش عجله دارید و نمی‌خواهید منتظر قیمت مشخصی بمانید، باید این نوع سفارش را ثبت کنید. برای مثال هنگامی‌که برای خرید مقدار ۰.۵۰ بیت کوین، سفارش بازار قرار می‌دهید، صرافی بهترین قیمت‌های موجود را از دفتر سفارش جمع‌آوری می‌کند و معامله را انجام می‌دهد.

سفارش لیمیت چیست و چگونه انجام می‌شود؟

در سفارش لیمیت یا لیمیت اوردر شما قیمت خاصی را برای خرید یا فروش ارز دیجیتال تعیین می‌کنید و سفارش تنها زمانی اجرا می‌شود که قیمت ارز دیجیتال به قیمت موردنظر شما برسد یا از آن بیشتر شود و تا زمانی‌ که قیمت به این حد نرسد، سفارش شما نیز باز می‌ماند. در سفارش محدود، شما کنترل بیشتری روی قیمت دارید؛ اما ممکن است سفارش شما فوراً اجرا نشود و لازم باشد تا اجرای آن مدتی منتظر بمانید.

برای مثال اگر می‌خواهید مقادیری معادل ۰.۵۰ بیت کوین را در قیمتی ۶۰,۰۰۰ دلار بخرید اما قیمت فعلی بیت کوین ۶۵,۰۰۰ دلار است، یک سفارش لیمیت یا محدود در دفتر سفارشات قرار می‌‌دهید.

به‌عبارتی ساده، خریداران علاقه خود را با ثبت سفارش خرید در قیمت مشخص اعلام می‌کنند. این سفارش نشان‌دهنده حداکثر قیمتی است که او مایل است برای خرید ارز دیجیتال موردنظرش بپردازد. فروشندگان نیز سفارش‌های فروش را باقیمت‌های درخواستی خود در پلتفرم صرافی ایجاد می‌کنند. این سفارش‌ها نشان‌دهنده حداقل قیمتی است که آن‌ها می‌خواهند با آن ارز دیجیتال خود را بفروشند.

سفارش محدود چیست و چگونه انجام می‌شود؟
انواع سفارشات محدود یا لیمیت

صرافی به‌طور مداوم سفارش‌های خریدوفروش را بر اساس قیمت آن‌ها مطابقت می‌دهد. زمانی که قیمت سفارش محدود خریدار با قیمت سفارش محدود فروشنده مطابقت داشته باشد یا از آن فراتر رود، معامله انجام می‌شود. مبادله تضمین می‌کند که هر دو طرف قیمت توافق‌شده (یا بهتری) را برای سفارش‌های خود دریافت کنند. به یاد داشته باشید که معاملات پس از اینکه اجرا می‌شوند قابلیت لغو یا بازگشت ندارند، اما سفارشات را می‌‌توان ویرایش کرد.

اختلاف قیمت می‌تواند در میان صرافی‌های مختلف رخ دهد؛ زیرا هر صرافی قیمت‌ها را بر اساس میزان سفارش‌های خرید و فروش (عرضه و تقاضا) و حجم معاملات خود محاسبه می‌کند.

گام سوم؛ ایجاد و توسعه استراتژی معاملاتی

استراتژی معاملاتی، برنامه یا چارچوبی است که تمام فعالیت‌‌های معاملاتی شما را هدایت می‌کند. داشتن یک استراتژی معاملاتی که به‌خوبی تعریف شده باشد، به دلایل زیر می‌تواند کلید موفقیت در ترید باشد:

  1.  استراتژی معاملاتی با ارائه طرحی ساختاریافته برای خریدوفروش دارایی‌های دیجیتال، ریسک را به حداقل می‌رساند. تریدرها با پیروی از یک استراتژی مشخص از تصمیم‌گیری‌های هیجانی که می‌تواند منجر به زیان مالی قابل‌توجهی شود، اجتناب می‌کنند.
  2. داشتن استراتژی کمک می‌کند تریدرها به نوسانات بازار به‌طور مؤثر پاسخ دهند و مدیریت ریسک داشته باشند. ارزهای دیجیتال ذاتاً بی‌ثبات هستند و داشتن برنامه‌ای مشخص تضمین می‌کند که افراد بتوانند با نظم و انضباط به نوسانات قیمت پاسخ دهند.
ایجاد و توسعه استراتژی معاملاتی
قانون ۱درصد، تنظیم سفارش‌های محدود، متنوع‌سازی پورتفو، تعیین استراتژی خروج و انجام تحقیقات درباره پروژه‌ مدنظرتان می‌تواند نوعی از استراتژی‌ معاملاتی باشد.

در دنیای ارزهای دیجیتال استراتژی‌های معاملاتی متنوعی وجود دارد که بسته به نیاز و شرایط معاملاتی خود می‌توانید از بین آن‌ها، مورد مناسب خود را انتخاب کنید. انتخاب استراتژی معاملاتی با برنامه ترید شما به‌طور مستقیم در ارتباط است.

انواع استراتژی‌های معاملاتی

استراتژی‌های معاملاتی انواع مختلفی دارند و پایبندی به هر استراتژی معاملاتی که برای ترید انتخاب کرده باشید، شانس شما را برای کسب سود و مدیریت مؤثر ریسک افزایش می‌دهد. برخی از محبوب‌ترین استراتژی‌ها در ترید ارزهای دیجیتال عبارت هستند از:

ترید روزانه

ترید روزانه (Day trading)، عمل خریدوفروش ارزهای دیجیتال در طول تنها یک روز و با هدف کسب سود از نوسانات کوچک قیمت است. در این استراتژی از ابزارهای تحلیل تکنیکال برای تصمیم‌گیری سریع در معاملات استفاده می‌شود. هدف از ترید روزانه، سودبردن از حرکات کوچک بازار است. به‌طورکلی این استراتژی زمان‌بر و پرخطر است که عمدتاً برای تریدرهای حرفه‌ای مناسب است.

سویینگ ترید

نوسان‌گیری یا سویینگ ترید (Swing trading)، شامل نگه‌داشتن یک ارز دیجیتال برای چند روز تا چند هفته است. در این استراتژی از تحلیل تکنیکال و فاندمنتال استفاده می‌شود تا تغییرات و روندهای بزرگ قیمت را شناسایی و از آن‌ها سود کسب کرد.

سویینگ ترید
مهم‌ترین چارچوب زمانی یا تایم فریم برای معامله‌گر نوسان‌گیر، نمودار روزانه است.

هودل‌کردن

هودلینگ (HODLing)، استراتژی سرمایه‌گذاری بلندمدت است که در آن سرمایه‌گذاران با وجود تغییرات قیمت، ارز دیجیتال موردنظر را برای مدتی طولانی نگه می‌دارند. این نگهداری تا زمانی است که قیمت‌ها افزایش یابد و به سود موردنظر سرمایه‌گذار برسد.

آربیتراژ

آربیتراژ (Arbitrage)، عبارت است از خرید یک ارز دیجیتال با قیمت کمتر در یک صرافی و فروش آن با قیمت بالاتر در صرافی دیگر برای کسب سود از تفاوت قیمت. ازآنجایی‌که قیمت یک ارز دیجیتال به دلیل تفاوت در حجم معاملات و نقدینگی در صرافی‌های مختلف یکسان نیست، تریدر می‌تواند در بسیاری از مواقع با تکیه‌ بر این استراتژی به سود دست یابد.

پیرو روند

استراتژی‌های پیرو روند (Trend following)، در ترید ارزهای دیجیتال شامل شناسایی و پیگیری روند کلی بازار با استفاده از ابزارهای تحلیل تکنیکال است. در این استراتژی، تریدرها بر اساس این که آیا ارز دیجیتال در روند صعودی یا نزولی قرار دارد، معاملات را انجام می‌دهند.

اسکالپ

اسکالپ (Scalp) نوعی استراتژی معاملاتی است که هدفش کسب سود از تغییرات اندک قیمت در ارزش ارزهای دیجیتال است. اسکالپرها با تمرکز بر تایم فریم‌های زمانی کوتاه (مانند نمودارهای یک‌دقیقه‌ای یا پنج‌دقیقه‌ای) چندین معامله را در یک روز انجام می‌دهند. در این روش، خرید با قیمت پیشنهادی و فروش با قیمتی چند سنت بالاتر برای کسب سود انجام می‌شود.

روش معاملاتی اسکالپ مستلزم معامله با حجم بالا برای کسب سود است و درعین‌حال که می‌تواند سودهایی سریع به‌همراه داشته باشد، به دلیل معاملات مکرر و زیان‌های احتمالی، ریسک بالایی نیز به همراه دارد.

این‌ها تنها چند نمونه از استراتژی‌های معاملاتی هستند که می‌توانید از آن‌ها در ترید ارزهای دیجیتال استفاده کنید، اما برای این که بتوانید استراتژی متناسب با هدفتان را تشخیص دهید، به تحلیل بازار ارزهای دیجیتال نیاز دارید.

گام چهارم؛ از ربات تریدرغافل نشوید!

وقتی به دنبال یک استراتژی معاملاتی در کریپتو هستید، ممکن است معاملات خودکار ارزهای دیجیتال نظرتان را جلب کند. ربات‌ تریدر یا ربات معامله‌گر استراتژی‌‌هایی را اجرا می‌کند که با توجه به اهداف سرمایه‌گذاری شما، بهترین نتایج را برای شما به ارمغان بیاورد. ازآنجایی‌که معاملات خودکار می‌توانند روشی محافظه‌کارانه، خنثی یا تهاجمی را نسبت به بازار اتخاذ کنند، می‌توان از آن‌ها نفعی بزرگ برد.

ربات تریدر
هوش مصنوعی و یادگیری ماشین نیز به ربات‌های معاملاتی کمک می‌کنند دائماً تکامل پیدا کنند.

گام پنجم؛ دارایی‌های دیجیتال خود را ذخیره کنید

اگر قصد دارید به‌شکلی جدی و به‌طور فعال به ترید ارزهای دیجیتال بپردازید، باید از امنیت دارایی‌های دیجیتال خود کاملاً مطمئن شوید. اگر تریدر هستید باید اقدامات امنیتی بیشتری مانند احراز دوعاملی (2FA) را برای حساب معاملاتی خود در صرافی در نظر بگیرید و اگر سرمایه‌گذار هستید و ارزهای دیجیتال خود را برای نگهداری در میان‌مدت تا بلندمدت خریداری می‌کنید، حتما باید کیف پولی ایمن انتخاب کنید.

کیف پول‌ ارز دیجیتال به صورت نرم‌افزاری یا سخت‌افزاری وجود دارد. هر دو امن هستند، اما کیف پول‌های سخت‌افزاری بالاترین امنیت را ارائه می‌دهند، زیرا دارایی شما را روی یک دستگاه فیزیکی و به‌شکل آفلاین ذخیره می‌کنند.

کیف پول ارز دیجیتال در ترید
اغراق نیست اگر بگوییم مهم‌ترین معیار برای انتخاب کیف پول باید میزان امنیت و اعتبار آن باشد!

کیف پول‌ها انواع متنوعی دارند و شاید انتخاب مناسب‌ترین و بهترین کیف پول ارز دیجیتال از بین ده‌ها گزینه موجود اندکی دشوار به‌نظر برسد. از‌آن‌جاکه هر کیف پولی ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود را دارد، با قطعیت بهترین کیف پول را نمی‌توانید انتخاب کنید؛ بلکه ابتدا باید نیازها و هدف‌های خود را مشخص کنید و سپس، متناسب با انتظاراتتان از کیف پول دست به انتخاب بزنید.

آیا ترید ارز دیجیتال پرریسک است؟

مدیریت ریسک در ارزهای دیجیتال یکی از جنبه‌های مهم معامله‌گری است. قبل از ورود به یک معامله، مهم است بدانید که اگر معامله بر خلاف میل شما پیش برود، حاضرید چه مقدار ضرر کنید. این تصمیم می‌تواند بر اساس عوامل مختلفی از جمله میزان سرمایه معاملاتی شما باشد؛ برای مثال، ممکن است فردی بخواهد در هر معامله یا در کل، تنها یک درصد از سرمایه معاملاتی خود را به خطر بیندازد.

معامله‌گری به خودی خود یک فعالیت پرریسک است؛ پیش‌بینی فعالیت‌های آینده بازار با قطعیت تقریباً غیرممکن است. در نهایت، مهم است که با استفاده از اطلاعات موجود و قضاوت خود تصمیم‌گیری کنید و مطمئن شوید که به درستی آموزش دیده‌اید.

مدیریت ریسک
مدیریت ریسک بخش مهمی از سرمایه‌گذاری مسئولانه به‌شمار می‌رود.

علاوه بر این، استراتژی‌های معاملاتی می‌تواند بر اساس ترجیحات، شخصیت‌ها، سرمایه معاملاتی، تحمل ریسک و غیره، از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد. معامله‌گری مسئولیت زیادی به‌همراه دارد. هر کسی که قصد معامله دارد، باید قبل از تصمیم‌گیری برای معامله، شرایط شخصی خود را ارزیابی کرده و کاهش ریسک را از اولویت‌های خود قرار دهد.

سبک‌های مختلف تحلیل بازار کدام‌اند؟

تحلیل تکنیکال و فاندامنتال

تریدرها برای این که بتوانند ترید موفقی داشته باشند، فاکتورهای زیادی را زیر نظر می‌گیرند. رویکردهای تحلیل در بازارهای مالی به‌طور کلی در دو دسته کلی طبقه‌بندی می‌شوند؛ تحلیل فاندامنتال و تحلیل تکنیکال. هر ۲ نوع این تحلیل‌ها، اطلاعاتی را در اختیار تریدر قرار می‌دهند که به او کمک می‌کند تا برای استراتژی سرمایه‌گذاری درست تصمیم بگیرد.

برای یادگیری تحلیل تکنیکال، می‌توانید با دریافت رایگان ویدیوی «وبینار نقطه شروع تحلیل تکنیکال»، مسیر آموزش خود را آغاز کنید.

تحلیل تکنیکال و فاندامنتال
تحلیل تکنیکال پیش‌بینی آینده با بررسی گذشته است و تحلیل فاندامنتال علم بررسی عواملی بنیادی است که ارزش یک دارایی را تعیین می‌کنند.

تریدرها در تحلیل فاندامنتال از داده‌هایی نظیر وایت پیپر، تیم و سرمایه‌گذاران پروژه، رقبای پروژه، محبوبیت پروژه، وضعیت شبکه و سایر عوامل مرتبط با میان عرضه و تقاضای دارایی‌ها کمک می‌گیرند. در مقابل در تحلیل تکنیکال از روندهای قیمتی، سطوح حمایت و مقاومت، الگوها، نمودارها و اندیکاتورها برای پیش‌بینی حرکات آینده ارز، شناسایی فرصت‌های احتمالی ترید و تعیین استراتژی‌ ورود و استراتژی خروج استفاده می‌شود.

با مقایسه تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، شاید اینگونه بتوان گفت که بهترین روش تحلیل بازار، استفاده از هر دو نوع این تحلیل‌ها است؛ چرا که جمع‌آوری اطلاعات با این شیوه، تصویر واضح‌تری از بازاری که تریدر قصد ورود به آن را دارد، در ذهن مجسم می‌کند. این تصویر به تریدر کمک می‌کند تا برای خرید یک ارز دیجیتال خاص تصمیمی درست را بگیرد.

تحلیل آنچین یا درون‌زنجیره‌ای

با توجه به اینکه تمامی ارزهای دیجیتال بر اساس فناوری بلاک‌چین عمل می‌کنند، نوع جدیدی از تحلیل به نام تحلیل آنچنین در این بازار وجود دارد که در بازارهای سنتی امکان‌پذیر نیست!

با بررسی روندهای عرضه و تقاضا، فرکانسو تعدد تراکنش‌ها، هزینه‌های تراکنش و نرخ نگهداری و فروش ارز دیجیتال توسط سرمایه‌گذاران، تحلیل‌گران می‌توانند مشاهدات دقیق کیفی و کمی در مورد قدرت شبکه بلاک‌چینی یک ارز دیجیتال و پویایی و سازوکار قیمت آن در بازارهای مختلف انجام دهند.

داده‌های روی زنجیره همچنین اطلاعات ارزشمندی در مورد روانشناسی سرمایه‌گذاران ارائه می‌دهد، زیرا تحلیل‌گران قادر هستند رویدادهای کلان و خرد اقتصادی را با اقدامات سرمایه‌گذارانی که به‌صورت تغییرناپذیر بر روی بلاک‌چین ثبت شده‌اند، مرتبط سازند.

این کار برای پیش‌بینی نوسانات احتمالی قیمت در آینده و واکنش سرمایه‌گذاران به رویدادهایی مانند ارتقاء شبکه یا هاوینگ انجام می‌شود.

سؤالات متداول

چطور معاملات ارز دیجیتال (رمز ارز) را شروع کنم؟

برای این کار، ابتدا نیاز به بازکردن یک حساب معاملاتی در یک صرافی دارید. پس از راه‌اندازی و تأمین مالی حساب خود، می‌توانید شروع به معامله کنید. توصیه می‌شود برای تمرین، با یک حساب آزمایشی شروع کنید.

آیا شروع معاملات ارز دیجیتال خوب است؟

به‌طورکلی، برای افراد مبتدی توصیه می‌شود که قبل از سرمایه‌گذاری در بیت کوین یا هر ارز دیجیتال دیگری، نحوه معامله را بیاموزند. معاملات می‌تواند پیچیده و پرخطر باشد، بنابراین قبل از ورود به این حوزه، درک درست از بازار، استراتژی های معاملاتی و مدیریت ریسک بسیار مهم است.

آیا می‌توان با ترید ارز دیجیتال، روزانه ۱۰۰ دلار درآمد کسب کرد؟

کسب روزانه ۱۰۰ دلار از طریق معامله رمز ارز امکان‌پذیر است، اما روش خاصی برای تضمین این درآمد وجود ندارد.

برای شروع ترید ارزهای دیجیتال چقدر سرمایه لازم است؟

میزان سرمایه برای ترید، به میزان تحمل ریسک شخصی شما بستگی دارد. فقط از سرمایه‌ای استفاده کنید که حاضر به از دست دادن آن باشید.

آیا بدون سرمایه می‌توان ترید کرد؟

خیر، ترید در بازار ارز دیجیتال نیاز به سرمایه اولیه دارد. بهترین راه برای به‌دست‌آوردن بیت کوین بدون صرف‌هزینه، گذراندن زمان برای کسب آن به‌عنوان هزینهٔ خدمات است.

جمع‌بندی

برای مبتدیان ترید، «بازار» ممکن است سیستم پیچیده‌ای به نظر برسد که فقط متخصصین می‌توانند امید به درک آن داشته باشند. نحوه ترید ارز دیجیتال نیز در ابتدا دست کمی از مفهومی فضایی و عجیب‌وغریب ندارد.

بااین‌حال، هنگامی که شروع به ترید می‌کنید و با تحلیل بازار آشنا می‌شوید، به‌مرور شروع به درک آن می‌کنید و ایده‌ها در ذهنتان جان می‌گیرند. در نهایت آنچه کمک می‌کند شانس موفقیت شما در این مسیر افزایش یابد، آموزش ترید ارز دیجیتال، تحلیل درست بازار، تمرین و تکرار، آزمون‌وخطا برای یافتن استراتژی درست و پایبندی به آن و مدیریت ریسک و سرمایه است.

منبع : arzdigital.com